Археология и християнство по Северното Черноморие

Крепостта Овеч – крепостта на нос Св. Атанас – Варна – Аладжа манастир – Девня (Музей на мозайките)

(20-21 юни 2020 г.)

Първи ден

Тръгване от Велико Търново. Посещение на крепостта Овеч край Провадия. От крепостта се открива прекрасна гледка към околността и гр. Провадия. Населявана е от траки, римляни, византийци, българи и турци. В периода 12-14 в. крепостта е военен, религиозен, икономически и административен център на региона. В крепостта са открити останките на три средновековни храма, единият от които е митрополитски.

Отпътуване за античната крепост на нос Свети Атанас, от която се открива великолепна гледка към морето. Крепостта е възникнала първоначално като тракийски култов център – най-важния между долината на р. Камчия и нос Емине. През 3-4 в. поселението на Свети Атанас прераства в укрепен пристанищен град, чиито живот днес е пресъздаден на цветни пана със сцени от миналото. Обгърнати от морската шир, посетителите могат да се пренесат 1500 г. назад и да се разходят по главната улица с магазини и занаятчийски работилници, древни винарни, баня и жилищни сгради. В самия край на носа е разположена базиликата, с възстановена олтарна маса и олтарна преграда, до нея се намират два баптистерия (кръщелня) и кладенец. Настаняване в района на Варна. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.

Втори ден

Отпътуване за Аладжа манастир – най-големият скален манастир по Черноморието. Възникването му се отнася към 5-6 в., за което свидетелстват намерените находки в групата пещери западно от манастира, известни като „Катакомбите“. Възходът на скалната обител се свързва с монаси-отшелници през 13-14 в. Манастирът е недействащ,  обявен е за архитектурен паметник с национално значение през 1968 г.

Посещение на Римските терми, разположени в югоизточната част на съвременния град се определят като най-голямата антична сграда, открита досега на територията на България. Датирани са от кроя на 2 в. и вероятно са използвани около век. Представляват внушителна постройка, заемаща площ от 7 000 кв.м. Свободно време с възможност за посещение на Археологическия музей, където се пази Варненското златно съкровище и предмети от Варненския некропол от 4000-2000 г. пр. Хр.

Отпътуване за гр. Девня и посещение на Музей на мозайките. Музеят е построен върху голяма римска градска къща (villa urbana) от времето на император Константин Велики (280-337) и заема площ на цял квартал (insula) от римския град Марцианопол. Пет от помещенията на сградата и портикът са покрити с великолепни мозайки – едни от най-добрите образци на римското мозачно изкуство, открити в България. Идеята за неговото създаване се заражда по време на разкопките, започнали през 1976 г. Три от мозайките са представени на мястото, където са открити (in situ).

Снимка: www.museology.bg

Снимка: www.nationalgeographic.bg

Снимка: www.experience.bg

Цена: 95 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване, вечеря, нощувка, закуска. Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 1 юни 2020. Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 13 юни 2020 г.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни.

Входни такси за музейните обекти:

Антична крепост на нос Св. Атанас – 5 лв., за учащи и пенсионери – 2 лв. Римските терми във Варна – 4.00 лв, за студенти 2.00 лв. Аладжа манастир – възрастни (индивидуални) – 5 лв., деца (7-16г.) – 2 лв. Музей на мозайките – 4 лв., за учащи – 2 лв. Крепост Овеч край Провадия – 2 лв. , ученици, студенти и пенсионери – 1 лв.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.