Бакаджиците, храм-паметник „Св. Александър Невски“ и Ямбол

(28 март 2020 г.)

Снимка: www.tbmagazine.net

Тръгване от Велико Търново – 7 ч. Пристигане в местността Бакаджиците. В местността се намира манастирът „Св. Спас“ и храм-паметника „Свети Александър Невски“ – първият храм-паметник в България, построен в памет на загиналите войни по време на Руско-турската война (1877-1878). Издигнат е по идея на генерал Скобелев, който подарява гравиран кръст и Евангелие.

Манастирът „Св. Възнесение Господне“ (Св. Спас“) възниква около храм-паметника през 1879 г., изграждането му започва от военнослужещите в 30-та руска пехотна дивизия, а средствата са събрани от дарения от България и Русия. Наследник е на стария манастир „Св. Спас“, опожарен от турците през 1876 г.

Отпътуване за Ямбол. Посещение на Безистена – единствената в България запазена сграда от този тип от времето на османското владичество и оценявана като един от най-красивите покрити пазари на Балканите. Построена е около 1509-1510 г. и съществува през вековете като покрит базар. През 2015 г. е превърната в модерен културно-информационен център за наследството на Ямбол и региона. 3D модели, „Кладенецът на времето“, „Интерактивна земя“ превръщат посетителите в свидетели на най-значимите моменти от историята и културния живот на Ямбол и региона. В залите на Безистена са подредени редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на ямболската Художествена галерия, както и ценни археологически експонати, предоставени от Регионален исторически музей – Ямбол. През 2017 г. Безистенът с интерактивния музей са включени в списъка на 100-те национални туристически обекти.

Свободно време. Възможност за посещение на Музея на бойната слава (по желание). Открит през 2013 г. под формата на 3D възстановки са представени сцени от бойни действия, сред тях са включени и уникални експонати от бронетанкова техника, сред които легендарният Jagdpanzer L48, от който в целия свят има запазени само седем експоната. Идеята на музея е да представи българската военна история през призмата на ямболските военни формирования. Отпътуване за Велико Търново.

Снимка: www.tourism-yambol.com

Снимка: pochivka.bg

Снимка: www.kmeta.bg

Цена: 30 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване. Цената не включва: входни такси за Музея на бойната слава (посетители над 18 г. – 3.00 лв., за ученици, студенти, военнослужещи и възрастни над 65 г. – 2.00 лв.) разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни: www.diakoniamission.org.

Краен срок за записване: 20 март 2020 г. Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 21 март 2020 г.