Варна и Констанца: пътуване във времето

Преслав-Мадара-Плиска-Констанца-Калиакра-Варна

(1-3 май 2020 г.)

Снимка: www.topolaskies.com

Първи ден

Отпътуване от Велико Търново. Посещение на Националния историко-археологически резерват Велики Преслав. Отпътуване за Мадара, посещение на Националния историко-археологически резерват „Мадара” и Плиска. Настаняване в района на Варна. Вечеря. Нощувка.

Втори ден

Рано сутринта отпътуване за Констанца. Констанца (Кюстенджа) е икономически център и голямо европейски пристанище. Счита се за най-стария и непрекъснато обитаван град в Румъния, с начало на поселението през 6 в. пр. Хр., когато съществува като гръцка колония с името Томи. Сегашното си име получава през 4 в. от император Константин Велики в чест на сестра му – Констанция. Посещение на дървената църква „Св. Мина“, българската църква „Св. Николай“, среща с българското дружество „Единство“. Пешеходна обиколка на крайбрежната алея и Казиното, църквата „Св. Петър и Павел“, централния площад, носещ името на римския поет Овидий, който е бил заточен в града. Свободно време с възможност за посещение на Националният исторически и археологически музей в Констанца – един от най-богатите музеи в Румъния и втората по големина институция по размер след Националния исторически музей на Румъния.

Посещение на археологическия и природен резерват Калиакра. Пристигане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Трети ден

Отпътуване за Аладжа манастир. Посещение на храм „Св. Атанасий“. Храмът е издигнат през 1838 г. на мястото на изгорял по-стар храм, но според свидетелствата на това място е съществувал храм още от Средновековието. Дълги години „Св. Атанасий“ е изпълнявал ролята и на митрополитска катедрала на Варна. На балкона в храма се намира забележителният музей на възрожденката иконопис. В експозицията са подбрани и подредени 52 икони от 18-19 век, които представляват най-добрите иконописни образци в североизточна България от епохата на Възраждането. Иконите са рисувани главно от зографи на Тревненската школа и Самоковската школа. Свободно време във Варна с възможност за посещение на Археологическия музей, където се пази Варненското златно съкровище и предмети от Варненския некропол от 4000-2000 г. пр. Хр. Отпътуване за Велико Търново.

Снимка: www.tripsjournal.com

Снимка: varnacitycard.com

Снимка: www.photoplace.bg

Цена 145 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване, две нощувки, две вечери, две закуски. Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 23 април 2020. Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 24 април 2020 г.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни.

Входни такси за музейните обекти: Археологически музей „Велики Преслав“ и Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“ – възрастни – 6 лв., пенсионери – 3 лв., учащи – 2 лв. НИАР „Плиска“ – възрастни – 5 лв., учащи – 2 лв. НИАР „Мадара“ – възрастни – 5 лв., учащи – 2 лв. Археологически резерват „Калиакра“ – възрастни – 3 лв., деца – 1,50 лв.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.