Великотърновският митрополит Григорий ще връчи свидетелствата за края на учебната година на курса по литургика

На 30 юни 2019 г., Неделя на всички български светии, петнадесет участници в курса по приложна литургика (практически основи на богослужението) ще получат своите свидетелства за завършването на първата година от обучението си. Те ще им бъдат връчени от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в неделя след светата Литургия в катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново.

Курсът се организира и провежда по инициатива на фондация „Дякония и мисия“ и започна на 22 септември 2018 г., с продължителност три години. За първата година от своето обучение курсистите се запознаха с историческото развитие на богослужението, видовете богослужебни книги и видовете типик, възкресното богослужение, имаха практически упражнения на клироса по време на вечерните, а някои от тях вече прилагат наученото в своите енорийски храмове.

Курсът се провежда всяка събота в Православния център „Проф. Тотю Коев“ и се ръководи от дякон Марин Маджаров, възпитаник на Солунския Аристотелев университет и на Академията по византийска музика в гр. Янина.

СПОДЕЛИ