Два дни в красивия Северозапад

Враца, Чипровски манастир „Св. Йоан Рилски“, Чипровци, Берковица, Врачешки манастир

(25-26 юли 2020 г.)

Снимка: www.bestplacesinbulgaria.com

Първи ден

Отпътуване от Велико Търново за Враца, посещение на Болярската църква и катедралния храм „Св. Апостоли“. Пешеходна обиколка на средновековните кули, паметника на св. Софроний Врачански. Отпътуване за Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“ – крепост на вярата и борбата на българите, убежище на участниците в Чипровското въстание през 1688 г.  В периода на своето съществуване е построяван и разрушаван 6 пъти.

В манастирският двор се издига кула – камбанария, в която се пазят костите на загиналите въстаници в Чипровското въстание. Отпътуване за Чипровци. Посещение на Историческия музей в града. Петте зали на експозицията представят историята на града, рударството и рудодобива в района, чипровската залатарска школа, мястото и ролята на католицизма в живота на чипровчани през 17 в., Чипровското въстание и историята на чипровските килими. В двора на музея се намират и останките на католическата църква „Св. Марина“. В Катеринината къща е подредена изложба, представяща бита и обичаите на торлаците, част от експозицията представя чипровската сватба през 19 в., а в двора е засадена „жива колекция от багрилни растения“. Отпътуване за Берковица. Настаняване. Вечеря. Нощувка.

Втори ден

Посещение на къщата-музей „Иван Вазов“, в която писателят живее в периода март 1879 – септември 1880 г., докато е председател на Окръжния съд в Берковица. Специално внимание е отделено на берковския период от творчеството му. Посещение на етнографския музей в Сърбинската къща, представящ материалната и духовната култура на Берковския край. В музея могат да се видят експонати на берковска керамика, чипровски килии, носии, накити и др.

Отпътуване за Врачешкия манастир „Св. 40 мъченици“, който води началото си от времето на Второто българско царство и е един от манастирите, издигнат от цар Иван Асен II в чест на победата му над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 г.

Отпътуване за Велико Търново.

Снимка: www.mapio.net

Снимка: www.komemine.com

Снимка: www.mapio.net

Цена 110 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване, нощувка (настаняване в двойни и тройни стаи) с вечеря и закуска. Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 10 април 2020. Потвърждаване на пътуването: 20 април 2020 г.

Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни.

Такси за музейните обекти: Исторически музей Чипровци: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери – 1 лв.; Катеринина къща – 1 лв.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.