Двудневно поклонническо пътуване „Археология и християнство по Северното Черноморие“

(6-7 септември 2019)

Фондация „Дякония и мисия“ със съдействието на туристическа агенция „Меджик Трип“ организира двудневно пътуване „Археология и християнство по Северното Черноморие“ (6-7 септември 2019 г.). Пътуването е част от тематичния кръг пътувания, посветени на първите стъпки на християнството по нашето Черноморие и в Добруджа! Една разходка във времето, съпроводена с невероятни гледки и богата лекционна програма!

Първи ден (6 септември, петък)

Тръгване от В.Търново – 6 ч. (паркинга зад ДНА)

Пристигане в античната крепост на нос Свети Атанас, от която се открива великолепна гледка към морето. Крепостта е възникнала първоначално като тракийски култов център – най-важния между долината на р. Камчия и нос Емине. През 3-4 в. поселението на Свети Атанас прераства в укрепен пристанищен град, чиито живот днес е пресъздаден на цветни пана със сцени от миналото. Обгърнати от морската шир, посетителите могат да се пренесат 1500 г. назад и да се разходят по главната улица с магазини и занаятчийски работилници, древни винарни, баня и жилищни сгради. В самия край на носа е разположена базиликата, с възстановена олтарна маса и олтарна преграда, до нея се намират два баптистерия (кръщелня) и кладенец. При разкопките са открити фрагменти от стенописна украса, както и надписи на латински с имената „Иисус“ и „Мария“. Античната крепост съществува докъм 614-615 г., когато е изоставена, поради нашествията на авари и славяни. Крепостта е изоставена доброволно от своите жители, които взели имуществото и ценностите си и я опожарили.

Отпътуване за Варна. Свободно време за обед. Посещение на Римските терми и храм „Св. Атанасий“. Римските терми, разположени в югоизточната част на съвременния град се определят като най-голямата антична сграда, открита досега на територията на България. Датирани са от кроя на 2 в. и вероятно са използвани около век. Представляват внушителна постройка, заемаща площ от 7 000 кв.м. Термите са били не само място за лична хигиена, но и център на обществения живот. Посещение на храма „Св. Атанасий“, който се намира в непосредствена близост до Римските терми. Храмът е издигнат през 1838 г. на мястото на изгорял по-стар храм, но според свидетелствата на това място е съществувал храм още от Средновековието. Дълги години „Св. Атанасий“ е изпълнявал ролята и на митрополитска катедрала на Варна. На балкона в храма се намира забележителният музей на възрожденката иконопис. В експозицията са подбрани и подредени 52 икони от 18-19 век, които представляват най-добрите иконописни образци в североизточна България от епохата на Възраждането. Иконите са рисувани главно от зографи на Тревненската школа и Самоковската школа.

Настаняване за нощувка. Вечеря. Свободно време.

Снимка: www.museology.bg

Снимка: www.experience.bg

Втори ден (7 септември, събота)

Отпътуване за Аладжа манастир – най-големият скален манастир по Черноморието. Възникването му се отнася към 5-6 в., за което свидетелстват намерените находки в групата пещери западно от манастира, известни като „Катакомбите“. Възходът на скалната обител се свързва с монаси-отшелници през 13-14 в. Манастирът запада след падането на България под турско робство и вероятно е окончателно изоставен около 17 в. Името на скалната обител не е известно, предполага се, че е се е наричал „Св. Спас“, а названието „Аладжа“ идва от турски език и означава „пъстър“. Манастирът е недействащ,  обявен е за архитектурен паметник с национално значение през 1968 г.

Отпътуване за гр. Девня и посещение на Музей на мозайките. Музеят е построен върху голяма римска градска къща (villa urbana) от времето на император Константин Велики (280-337) и заема площ на цял квартал (insula) от римския град Марцианопол. Пет от помещенията на сградата и портикът са покрити с великолепни мозайки – едни от най-добрите образци на римското мозачно изкуство, открити в България. Идеята за неговото създаване се заражда по време на разкопките, започнали през 1976 г. Три от мозайките са представени на мястото, където са открити (in situ).

Посещение на крепостта Овеч край Провадия. От крепостта се открива прекрасна гледка към околността и гр. Провадия. Населявана е от траки, римляни, византийци, българи и турци. В периода 12-14 в. крепостта е военен, религиозен, икономически и административен център на региона. В крепостта са открити останките на три средновековни храма, единият от които е митрополитски.

Време за обед и отпътуване за Велико Търново.

Краен срок за записване: 1 септември 2019 г.

Цена: 95 лв

При записване на две пътувания от поредицата „Християнството по Черноморието и Добруджа“ – 3% отстъпка от общата цена. При записване на трите пътувания от поредицата – отстъпка 5% от общата цена.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 22 участници.

За повече информация: електронна поща diakonia_mission@abv.bg и телефони: 0886 490003, 0886 531753.

Записване:

  • в офиса на туристическа агенция „Меджик Трип“: Велико Търново, ул. Краков №13-Б;
  • в Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“) – след 2 септември 2019 г.

Цената включва: Транспорт от лицензирана фирма; беседа от лектор-богослов; пътни застраховки; нощувка, вечеря, закуска.

Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Цени на входните такси за музейните обекти:

  • Антична крепост на нос Св. Атанас – 5 лв., за учащи и пенсионери – 2 лв.
  • Римските терми във Варна – 4.00 лв, за студенти 2.00 лв.
  • Аладжа манастир – възрастни (индивидуални) – 5 лв., деца (7-16г.) – 2 лв.
  • Музей на мозайките – 4 лв., за учащи – 2 лв.
  • Крепост Овеч край Провадия – 2 лв. , ученици, студенти и пенсионери – 1 лв.

 

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ПОРЕДИЦА  „ХРИСТИЯНСТВОТО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО И ДОБРУДЖА“