Двудневно поклонническо пътуване до Сливен и Поморие

Фондация „Дякония и мисия“ и Православният център „Проф. Тотю Коев“ организират двудневно поклонническо пътуване до Сливен и Поморие с посещение на три манастира с лековити извори (аязмо) на 6 и 7 юли 2019 г.

 

Програма

6 юли 2019 г. (събота)

Отпътуване от Велико Търново: 6.30, паркинга зад ДНА

Пристигане в Сливен. Посещение на храма „Св. цар Борис-Михаил“, молебен за здраве, отслужен от предстоятеля на храма отец Йоан Петров и среща с енорията.

Храмът „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ е един от новите храмове в Сливен. Строежът му започва през 2001 г. по инициатива на тракийското дружество „Лазар Маджаров“ в Сливен. Издигнат е изцяло с дарения.

Посещение на късноантичната и средновековна крепост Туида, разположена на хълма “Хисарлъка” в североизточната част на Сливен, непосредствено до квартал Ново село. Туида приютява уникален баптистерий – помещение за кръщаване, което няма аналог в цялото Източно Средиземноморие и базилика от 6 в. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените “Сини камъни” и към град Сливен.

Свободно време в Сливен.

Отпътуване за Чинтуловския манастир „Св. Илия“.

Манастирът се намира в близост до с. Чинтулово, на около 10 км. от Сливен. Преданието свързва началото на манастира с мъченическата смърт за Христовата вяра на двама братя-овчари Илия и Димитър. На гроба на Димитър била издигната малка гробница и там непрестанно и до ден днешен стават чудеса. В началото на 20 в. жителите на близкото село искат разрешение за превръщането на гробницата в параклис и той е наречен на св. пророк Илия и е осветен от Сливенския митрополит Гервасий на 20 юли 1905 г. Постепенно мястото се превръща в малък манастир. Запустява след 1965 г., но от 1999 г. започва неговото възстановяване. Освен при гроба на мъченика Димитър, други чудеса в манастира са свързани и с аязмото, което се намира там.

Отпътуване за манастира „Рождество на пресвета Богородица“ в с. Кабиле.

Манастирът „Рождество на Пресвета Богородица“ се намира близо до гр. Ямбол и е известен с аязмото си с лековита вода, която води тук много поклонници и хора, търсещи изцеление. През късната античност намиращата се наблизо крепост Кабиле е била голям религиозен център, и вероятно от тогава води началото си манастирът. През 1918 г. възрастна жена от Сливен открила отново извора след пророчески сън. Строителството на манастира започнало през 1919 г. с помощта на дарители и продължило до 1944 г. В манастира се пази книга, в която излекуваните записват чудесата, които са станали по Божията благодат и сила.

Отпътуване за Бургас. Настаняване. Свободно време за вечеря (не е включена в цената. В близост до хотела има голям избор от заведения за хранене). Нощувка.

Енорийски храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител” – Сливен

Снимка: wikimapia.org

Чинтуловски манастир „Св. пророк Илия“

Крепостта „Туида“

Снимка: www.peika.bg

7 юли 2019 г. (неделя)

Отпътуване за Поморийския манастир „Св. Георги“. Света Литургия в манастира.

Поморийският манастир „Св. Георги Победоносец“ се намира гр. Поморие. Основан е от гръцки заселници през 7 в. Разрушен е при падането на България под турско робство. Според преданието, през 17 в. на Селим Бей построява чифлик на мястото на манастира. Той бил неизлечимо болен и една нощ му се присънило, че намира лековита вода в чифлика. На сутринта Селим бей намерил мраморен барелеф на св. Георги и под него бликнала вода. Селим бей оздравял и той и семейството му приели християнството. Барелефът и до днес се пази в светата обител. Днешният храм на манастира е построен през 1856 г.

Свободно време. Отпътуване за Велико Търново.

Водач и лектор: д-р Стефка Кънчева. С групата ще пътува и свещеник.

Поморийски манастир „Св. Георги“

Снимка: BulgariaTravel.TV

Краен срок за записване: 1 юли 2019 г.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 20 участници. Настаняването в автобуса става по реда на записване. Възможно е организиране на отпътуване от Горна Оряховица при минимален брой 5 записани поклонници. Цена от Горна Оряховица: 86 лв.

За повече информация и записване: Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), както и на електронна поща diakonia_mission@abv.bg и телефони 0876 476 427, 0886 531753 и 0886 490003.

Цена: 82 лв.

Цената включва: транспорт от лицензирана фирма; беседа от лектор-богослов; пътни застраховки; нощувка в хотел (настаняване в двойна стая).

Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер, храна.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.