Двудневно поклонническо пътуване „По стъпките на св. апостол Андрей“

манастир „Дервент“ (Румъния), манастир „Св. Андрей“ (Румъния), Силистра

(27-28 юни 2020 г.)

Двудневно поклонническо пътуване до манастира „Дервент“ (Румъния), пещерата на св. Андрей Първозвани (Румъния) и Силистра – престолния град на Доростолска епархия, свързан и с мъченичеството на светите Доростолски мъченици в деня, когато се чества паметта им!

Първи ден

Отпътуване от Велико Търново. Пристигане в с. Остров и манастира Дервент (Румъния) около обед. Манастирът Дервент е един от най-големите манастири в региона, намира се на ок. 15 км. от българската граница и привлича хиляди поклонници. Основан е между 1929 и 1936 г., близо до крепостта Дервент край р. Дунав. В края на 50-те години на 20 в. монасите и игуменът са прогонени от комунистическата власт, а килиите и помещенията на манастира са превърнати в офиси на държавните земеделски стопанства.

В обителта се пазят мощите на раннохристиянските мъченици Епиктет и Астино, чудотворна икона на св. Богородица и кръст, запазен от раннохристиянски времена, пред който пристъпващите с вяра получават изцеления. Близо до манастира се намира аязмо, което според преданието е изворът, където св. Андрей кръщавал жителите на тези земи. В манастира е гробът и на румънския археолог Петре Дякону, който е с български произход и приема монашество с името Елевтерий.

Отпътуване за Йон Корвин, където се намира манастир и пещерата на св. Андрей. Според преданието след Възкресението и Възнесението на Господ Иисус Христос, св. апостол Андрей тръгнва да разпространява благовестието по бреговете на Черно море, включително и в малка Скития (днес Добруджа). Пързовзаният апостол се приютява в тази пещера заедно с двама ученици и проповядва христовата вяра. Мястото се определя като най-големия поклоннически център в Добруджа, а в храма се пази частица от мощите на св. Андрей. Отпътуване за Силистра. Настаняване за нощувка в района. Вечеря.

Втори ден (събор на светите Доростолски мъченици)

Света Литургия в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ в Силистра. В храма се пазят мощите на св. Дасий Доростолски, дарени на Доростолска епрхия през 2001 г. по време на посещението в България на папа Йоан-Павел II. Храмът е паметник на културата, построен е след Кримската война от майстори, принадлежащи към Дряновската архитектурна школа. Силистра, древният Дуросторум, е дал на християнството 21 християнски мъченици, пострадали за вярата по време на гоненията през първите три века сл. Хр. Частици от мощите на тринадесет от тях се пазят  храмове и манастири на Доростолска епархия, а в тяхна памет е установен и един от най-новите празници в календара на Българската православна църква – Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът е подвижен и се чества в третата неделя след Петдесетница, тази година на 28 юни. Посещение на Националния архитектурен и археологически резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ край р. Дунав. Близо до крепостната стена, там където през 352 г. е изгорен доростолският мъченик св. Емилиан, през втората половина на 9 в. е издигнат катедрален храм на първия епископ на Дръстър след покръстването – епископ Николай. След 927 г. Дръстър става резиденция на първия български патриарх Дамян. Свободно време. Отпътуване за Велико Търново.

Цена: 113 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване, нощувка (настаняване в двойни и тройни стаи) с вечеря и закуска. Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 12 юни 2020. Потвърждаване на пътуването: 15 юни 2020 г.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване: депозит от 30% (доплащане след потвърждаване на пътуването – до 22 юни 2020 г.).

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

Необходими документи:

  • Валиден задграничен паспорт или лична карта (най–малко 6 месеца преди датата на изтичане);
  • Пътуване с деца до 18 години: подробна информация за Граничните проверки на ненавършили пълнолетие деца български граждани и такива с двойно гражданство при напускане територията на Република България на Главна дирекция „Гранична полиция” на Министерството на вътрешните работи можете да намерите ТУК.

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.

СНИМКИ от пътуването ни „По стъпките на св. апостол Андрей“ през 2019 г.