Двудневно поклонническо пътуване „По стъпките на св. апостол Андрей“

(28-29 септември 2019 г.)

Фондация „Дякония и мисия“ със съдействието на туристическа агенция „Меджик Трип“ организират двудневно поклонническо пътуване до манастира Дервент, пещерата на св. Андрей Първозвани (Румъния) и Силистра – престолния град на Доростолска епархия. Пътуването е част от тематичния кръг пътувания, посветени на първите стъпки на християнството по нашето Черноморие и в Добруджа! Една разходка във времето, съпроводена с невероятни гледки и богата лекционна програма!

Първи ден (28 септември 2019, събота)

Отпътуване от Велико Търново (6 ч. паркинга зад ДНА).

Пристигане в с. Остров и манастира Дервент (Румъния) около обед. Манастирът Дервент е един от най-големите манастири в региона, намира се на ок. 15 км. от българската граница и привлича хиляди поклонници. Основан е между 1929 и 1936 г., близо до крепостта Дервент край р. Дунав. В края на 50-те години на 20 в. монасите и игуменът са прогонени от комунистическата власт, а килиите и помещенията на манастира са превърнати в офиси на държавните земеделски стопанства. В обителта се пазят мощите на раннохристиянските мъченици Епиктет и Астино, чудотворна икона на св. Богородица и кръст, запазен от раннохристиянски времена, пред който пристъпващите с вяра получават изцеления. Близо до манастира се намира аязмо, което според преданието е изворът, където св. Андрей кръщавал жителите на тези земи. В манастира е гробът и на румънския археолог Петре Дякону, който е с български произход и приема монашество с името Елевтерий.

Отпътуване за Йон Корвин, където се намира манастир и пещерата на св. Андрей. Според преданието след Възкресението и Възнесението на Господ Иисус Христос, св. апостол Андрей тръгнва да разпространява благовестието по бреговете на Черно море, включително и в малка Скития (днес Добруджа). Пързовзаният апостол се приютява в тази пещера заедно с двама ученици и проповядва христовата вяра. Мястото се определя като най-големия поклоннически център в Добруджа, а в храма се пази частица от мощите на св. Андрей.

Отпътуване за Силистра. Настаняване в хотел. Вечеря. Свободно време.

Втори ден (29 септември 2019, неделя)

Света Литургия в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ в Слистра. В храма се пазят мощите на св. Дасий Доростолски, дарени на Доростолска епрхия през 2001 г. по време на посещението в България на папа Йоан-Павел II. Храмът е паметник на културата, построен е след Кримската война от майстори, принадлежащи към Дряновската архитектурна школа.

Силистра, древният Дуросторум, е дал на християнството 21 християнски мъченици, пострадали за вярата по време на гоненията през първите три века сл. Хр. Частици от мощите на тринадесет от тях се пазят  храмове и манастири на Доростолска епархия, а в тяхна памет е установен и един от най-новите празници в календара на Българската православна църква – Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът е подвижен и се чества в третата неделя след Петдесетница.

Посещение на Националния архитектурен и археологически резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“ край р. Дунав. Близо до крепостната стена, там където през 352 г. е изгорен доростолският мъченик св. Емилиан, през втората половина на 9 в. е издигнат катедрален храм на първия епископ на Дръстър след покръстването – епископ Николай. След 927 г. Дръстър става резиденция на първия български патриарх Дамян.

Свободно време. Отпътуване за Басарбовския скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски“, който води началото си от 12-13 в. и става особено прославен след отшелническите подвизи на св. Димитрий Басарбовски, който се подвизавал по тези места. Отпътуване за Велико Търново.

Необходими документи:

  • Валиден задграничен паспорт или лична карта (най–малко 6 месеца преди датата на изтичане);
  • Пътуване с деца до 18 години: подробна информация за Граничните проверки на ненавършили пълнолетие деца български граждани и такива с двойно гражданство при напускане територията на Република България на Главна дирекция „Гранична полиция” на Министерството на вътрешните работи можете да намерите ТУК.

Краен срок за записване: 20 септември 2019 г.

Цена: 107 лв.

При записване на две пътувания от поредицата „Християнството по Черноморието и Добруджа“ – 3% отстъпка от общата цена. При записване на трите пътувания от поредицата – отстъпка 5% от общата цена.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 22 участници. Настаняването в автобуса става по реда на записване.

За повече информация: електронна поща diakonia_mission@abv.bg и телефони: 0886 490003, 0886 531753.

Записване:

  • в офиса на туристическа агенция „Меджик Трип“: Велико Търново, ул. Краков №13-Б;
  • в Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“) – след 2 септември 2019 г.

Цената включва: транспорт от лицензирана фирма; беседа от лектор-богослов; пътни застраховки; нощувка (настаняване в двойни и тройни стаи), вечеря, закуска.

Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер, храна.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ПОРЕДИЦА  „ХРИСТИЯНСТВОТО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО И ДОБРУДЖА“