Двудневно пътуване до Кърджали и Златоград

(16-17 май 2020 г.)

Поредното ни пътуване от поредицата „Образователни пътувания“, посветени на българската история с маршрут: Димитровград-Хасково-Перперикон-Кърджали-Златоград.

Снимка: www.ikarpress.com

Първи ден

Отпътуване от Велико Търново. Пристигане в Димитровград. Посещение на Дом-музей „Пеньо Пенев“ и Ретро-апартамента, открит през 2017 г. като част от културната програма в чест на 70-та годишнина от създаването на Димитровград. В четири стаи апартаментът представя бита на гражданите по време на социализма, а всички мебели и вещи са от дарители. Отпътуване за Хасково. Посещение на монумента на св. Богородица и уникалния паметник на завистта.

В Хасково се намира най-високата в света статуя на света Богородица с Младенеца, висока почти 33 м. Монументът е открит през 2003 г. с водосвет от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Арсений, а само две години по-късно е вписан в книгата „Световните рекорди на Гинес“, раздел „Религия“. През 2009 г. влиза и в листата на Стоте национални туристически обекта на България под номер 72. В града се намира първият и единствен в света Паметник на Завистта. Свободно време в центъра на гр. Хасково. Отпътуване за Златоград. Посещение на храма „Успение Богородично“ – най-старата църква в Родопите и Етнографския ареален комплекс – Златоград, който представлява голям музей на открито, показващ как е изглеждал градът преди повече от 100 г. С многобройни работилници и други обекти комплексът е разходка в хилядолетната история на Златоградския край. Настаняване в хотел. Нощувка.

Втори ден

Отпътуване за Кърджали. Света Литургия в манастирския комплекс „Успение Богородично“ в квартал „Гледка“. В храма се съхранява частица от Христовия Кръст, открита при разкопки на базиликата в Перперикон през 2002 г.

Посещение на средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча“. След няколко десетилетия археологически разкопки, през 2000 година манастирът отваря врати. В ДВ, брой 67/1968г., е обявен за паметник на културата от национално значение. Посещение на Археологически средновековен комплекс Перперикон – един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Първите светилища на скалния връх са от 5 хил. пр. Хр. и се свързват с култа към бога-Слънце. След това култовият комплекс е посветен на Дионис. През 5 в. Перперикон става епископско средище, а днес могат да се видят останките от най-голямата християнска базилика в Родопите.

Снимка: www.rodopi24.blogspot.com

Снимка: www.visithaskovo.com

Снимка: www.blog.rual-travel.com

Цена: 76 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване, нощувка. Цената не включва: входни такси за музейните обекти, закуска и вечеря (в района на хотела има няколко заведения за хранене и възможност за избор според личните предпочитания, има и закусвални и избор за закуска), разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 7 май 2020. Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 9 май 2020 г.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.