До Петропавловския манастир, Арбанаси и Лясковец на Петровден

 

Петропавловски манастир – арбанашки манастир „Успение Богородично“ – Музей на гурбетчийското градинарство в Лясковец

Програма 29 юни 2020 г., св. първовърховни апостои Петър и Павел (Петровден)

Отпътуване от Велико Търново за Петропавловския манастир. Участие в св. Литургия за празника на светите апостоли Петър и Павел. Петропавловският манастир, известен още като Лясковски манастир, води началото си от времето на Второто български царство. Според преданието е построен на мястото на крепост от братята Асен и Петър в знак на благодарност за успеха на въстанието от 1185 г.

По време на робството обителта е разрушавана и възстановяване няколко пъти. През 1874 г. в манастира отваря врати първата българска семинария, а училището е ръководено от Браницкия епископ Климент (Васил Друмев). Семинарията съществува до 1885 г. От 1902 до 1912 г. манастирът е превърнат в приют за душевно болни, а през 1913 г. претърпява сериозни щети от опустошителното земетресение, което засяга района на Горна Оряховица, Лясковец и Търново. От 1925 до 1928 г. има църковно-певческо училища, а през 1937 г. приютява като дом-работилница глухонеми момичета. След продължителна реставрация със спомоществувателството на лясковчани и хора от околните селища, манастирът е възстановен и до днес е любимо място за поклонничество.

В двора на манастира се извисява 31-метрова кула-камбанария с часовник.

Отпътуване за манастира „Св. Успение Богородично“ в Арбанаси, където се пази чудоворната икона на св. Богородица-Троеручица.

Манастирът води началото си от времето на Второто българско царство, един от манастирите на Търновското светогорие. Оцелява след превземането на Търново, но по-късно запустява поради набезите на кърджалиите. През 1680 г. е изграден днешният храм, който първоначално е енорийски храм за хората от този край на селото, постепенно се изгражда и възражда и манастирът. Най-голямата светиня на манастира и на с. Арбанаси е чудотворната икона на св. Богородица – Троеручица, известна със стотици чудеса, които са се случили тук след гореща молитва. Иконата привлича поклонници не само от България, а и от чужбина.

Свободно време в Арбанаси.

Отпътуване за гр. Лясковец и посещение на единственият по рода си музей, посветен на градинарството и зеленчукопроизводствотоМузеят на гурбетчийското градинарство е основан през 1976 г. в Лясковец, защото именно лясковските градинари първи „изнасят” в страните на Европа знанията и уменията си в отглеждането на зеленчуци. Именно те разработват нов тип култивационно съоръжение – парници, отоплявани с оборски тор. За да могат да поливат по желание зеленчуците, градинарите гурбетчии разработват съоръжението долап – водно колело, задвижвано с животинска тяга, с помощта, на което се издига вода до повече от 10 метра над водоизточника. Тяхна е заслугата и за нивелирането на почвата, водоразделителната система с вади и напояването на растенията чрез засаждането им в бразди. Вътрешната експозиция включва богат експозиционен материал, а акцент е гипсовият макет на бахча (зеленчукова градина), който дава най-точна представа за организирането, за оборудването, за начина на работа и разпределение на дейностите в една зеленчукова градина. В двора е монтиран дървен градинарски долап за поливане в естествена големина.

Цена: 10 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване.

Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер. Входна такса за Музея на гурбетчийското градинарство – 2,40 лв.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Записване:

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003.

 

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.