Еднодневни поклоннически пътувания до Правец, Сопот и Пловдив

Снимка: www.mirela.bg

Правец – три манастира в деня на св. Андрей Първозвани

Програма 30 ноември 2019 г. (събота)

Отпътуване от Велико Търново – 6 ч. Възможност за отпътуване от Леденик, Шемшево, Балван и Севлиево.

Пристигане в Чекотинския манастир „Св. Архангел Михаил“. Преданието свързва началото на манастира с близката крепост Боженишки Урвич и отвежда началото му в края на 12 и началото на 13 в.

Според друго предание манастирът е основан от цар Иван Шишман. След падането на крепостта под турска власт обителта е изоставена. През 17 в. покрай запазената средновековна църква манастирът е възстановен, но след това няколкократно е разрушаван. Църквата е запазена до днес, запазила типичната храмова архитектура от 12-13 в. с ценен иконостас и стенописи. През 1990 г. манастирът изгаря, но сградите са възстановени още на следващата година. Чекотинският манастир е единственият изцяло газифициран манастир в България.

Отпътуване за Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“. Манастирът се намира на 3 км. от гр. Правец. На мястото е имало тракийско светилище, а по предание манастирът води началото си от времето на братята Асен и Петър. Интересен факт е, че това е единственият манастир в България, посветен на светецът-войн – Теодор Тирон. По време на робството обителта е разрушена. Възстановена е отново през 1866 г. от заможни жители на Правец.

Свободно време в Правец и възможност за посещение по избор на музейния комплекс в града.

Отпътуване за Етрополския манастир „Св. Троица“. Манастирът се намира на 5 км. от гр. Етрополе. Известен е още като „Варовитец“ заради варовития камък, с който е изграден манастирският храм. Обителта води началото си от 12 в., а по време на робството през 16-17 в. е книжовно и иконописно средище, център на Етрополската книжовна и калиграфско-художествена школа. Манастирската църква „Св. Троица“ е построена през 1858 година от брациговския майстор Иван Боянин, има и два параклиса, посветени на светите безсребреници Козма и Дамян и св. Йоан Предтеча. През 2007 г. стенописите в храма са цялостно реставрирани. Сред светините, които се съхраняват в манастира е мощехранителница с мощите на светите безсребреници Козма и Дамян. Отпътуване за Велико Търново.

Цена: 33 лв.

Краен срок за записване: 26 ноември 2019 г.

Снимка: www.opoznai.bg

Сопот и сопотските манастири

Програма 12 декември 2019 г. (четвъртък)

Отпътуване от Велико Търново – 6.30 ч. паркинга зад ДНА. Възможност за отпътуване от Леденик, Дебелец и Килифарево.

Пристигане в Сопот. Посещение на Сопотския девически манастир „Въведение Богородично“, познат и като Сопотския метох. Намира се в центъра на подбалканския. Църквата е от 15 в. и по чудо оцелява при опожаряването на града през юли 1877 г.

В манастира е запазена килията на Хаджи Ровоама и послушницата Рада Госпожина, станали по-късно героини в романа „Под игото” на Иван Вазов. Отпътуване за Сопотския манастир „Възнесение Христово“ („Св. Спас“), който се намира в покрайнините на града. Възникването му се свързва с близката крепост Копсис. По време на робството манастирът неколкократно е опожаряван и възстановяван. На 7 декември 1858 г. в обителта е ръкоположен за дякон Васил Иванов Кунчев (Васил Левски), приел при пострижението името Игнатий. При опожаряването на града през юли 1877 г. оцелява само олтара на църквата. манастирът е възстановен две години по-късно и оттогава запазва днешния си вид. Близо до манастира е възстановена Дядостояновата воденица, където се разиграват част от драматичните събития от романа „Под игото“. Свободно време в Сопот с възможност за посещение на обекти по избор.

Цена: 27 лв.

Краен срок за записване: 6 декември 2019 г.

Снимка: Веско Апостолов

Пловдив – поклонение на мощите на св. Лука Войно-Ясенецки и св. Марина

Програма 14 декември 2019 г. (събота)

Отпътуване от В.Търново – 6 ч., паркинг зад ДНА. Възможност за отпътуване от Леденик, Дебелец, Килифарево.

Пристигане в Пловдив и посещение на митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ и поклонение на частицата от мощите на св. Лука Войно-Ясенецки.

През 2000 година Руската православна църква официално причисли светителя Лука Войно-Ясенецки, „хирурга в расо“, към лика на светиите.

На 22 октомври 2016 г. в митрополитския храм в Пловдив „Св. вмчца Марина“ беше донесена частица от светите мощи на св. Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски Чудотворец от Богородския епископ Антоний от Руската православна църква, дар за Пловдивската света митрополия и православните българи от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Светите мощи се съхраняват в храма и всеки четвъртък, след вечерното богослужение, се отслужва молебен към св. Лука за болни. Хиляди са чудесата на изцеление, станали след молитва към светителят-хирург – св. Лука Войно-Ясенецки.

В същия храм се съхранява и частица от десницата на св. Марина, изложена на проскинитарий с чудотворна икона на светата мъченца, и частици от мощите на св. вмчк Евстатий, св. ап. Тома, св безсребреници Козма и Дамян, свщмчк Харалампий, препмчк Акакий нови Атонски, св. Теодор Стратилат, св. Григорий Богослов, преп. Петър Атонски, прпмчк Игнатий нови Атонски, прпмчк Евтимий нови Атонски. Храмът пази и частица от мощите на св. Анна.

Пешеходна обиколка на стария Пловдив и посещение на храма „Св. Константин и Елена“, част от архитектурния комплекс „Стария Пловдив“. На мястото, където днес се издига църквата, през 304 г. по време на гоненията на император Диоклетиан (284-305), загиват мъченически светите 38 филипополски (пловдивски) мъченици. Свободно време в стария Пловдив. Отпътуване за Велико Търново.

Цена: 30 лв. 

Кроен срок за записване: 8 декември 2019 г.

Пътуванията се организират от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Цената включва: транспорт от лицензирана фирма, екскурзоводско обслужване.

Цената не включва входни такси за посещаваните музейни обекти.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни: www.diakoniamission.org.

С участието в пътуванията давате възможност и старци от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във В.Търново да пътуват с нас! 

Ако желаете да подкрепите дяконийните (социалните) пътувания и да дадете възможност на повече хора от ДСХ „Венета Ботева“ във Велико Търново да споделят пътувания, можете да дарите средства по сметка:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение пътуване Старчески дом