Еднодневни поклоннически пътувания до Трявна, Елена и Свищов

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Трявна – градът, в който се ражда красотата!

Програма 13 ноември 2019 г. (сряда)

Отпътуване от В.Търново – 7 ч. паркинга зад ДНА. Възможност за отпътуване и от с. Леденик, гр. Дебелец и гр. Килифарево.

Пристигане в Трявна. Посещение на храма „Св. Архангел Михаил“, известен с великолепния си иконостас и икони, дело на Витановата фамилия тревненски майстори.

По предание, на това място е имало църква, построена от братята Асеневци още през 12 в. в чест на победата им над Исак II Ангел в Тревненския проход. Опожарена при кърджалийското нападение над града през 1798 г., светинята е възобновена през 1819 г. Посещение на музей „Старото школо“ – с възстановка на класна стая от 19 в., изложба на старинни часовници, галерия, в която се изложени картините на Димитър Казаков – Нерон и неговия брат Никола Казаков. Посещение на Даскаловата къща, запазила спомена за облога на майсторите-резбари и музей „Тревненска иконописна школа“, в който над 160 оригинални икони илюстрират майсторството на няколко поколения иконописци от Витановската, Захариевската, Поп Димитър Кънчевата, Миневската, Венковската и  Минчевската фамилии. Експозицията проследява развитието на най-старата възрожденска иконописна школа в България – Тревненската. Направена е възстановка на зографска работилница от 19 век с оригинален зографски инструментариум. Показани са етапите в подготовката и рисуването на иконите.

Свободно време и възможност за посещение и на други обекти по желание.

Цена: 14 лв.

Краен срок за записване: 8 ноември 2019 г.

Снимка: guide-Bulgaria.com

Еднодневно пътуване до Свищов с посещение на шедьовъра на Колю Фичето – храм „Св. Троица“, два манастира и римския град Нове

Програма 16 ноември 2019 г. (събота)

Отпътуване от Велико Търново – 7 ч. паркинга зад ДНА. Възможност за отпътуване и от с. Леденик и с. Самоводене.

Пристигане в с. Царевец и посещение на манастира „Покров Богородичен“. Няма данни от кога води началото си манастирът, но е обновен през 1894 г.

Посещава се от поклонници от цял свят заради чудотворната икона на св. Богородица. След молитви пред тази икона са се родили много дълго чакани деца, мнозина се получили изцеление от тежки болести според вярата си. Отпътуване за Свищов, посещение на църквата „Св. Троица“ – един от шедьоврите на майстор Колю Фичето, осветен през 1867 г. Храмът е известен с въртящите се колони на входа. Шестте църковни камбани са дар от руския император Александър ІІ. Камбанарията е построена от уста Генчо Кънев (1883-1886). Посещение на манастира „Св. апостоли Петър и Павел“, който се намира в сърцето на града. В манастира е гробът на св. мъченик Дамаскин Габровски, загинал мъченически за вярата през 1771 г. Свободно време. Преди отпътуването за Велико Търново ще посетим и Римски легионен лагер и ранновизантийски град Нове. Освен спомена за легионерите, Нове пази и епископски комплекс, състоящ се от голяма и малка базилика, резиденция на епископа с баня и приют за бедни и поклонници. Западно от входа на базиликата е разкрит много богат като архитектурна изразна форма баптистерий, свързан с покръстването на готите на Теодорих Велики, чиято столица е бил Нове в края на V в.

Цена 20 лв.

Краен срок за записване: 12 ноември 2019 г.

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Възрожденска Елена и спомен за битката при с. Марян

Програма 22 ноември 2019 г. (петък)

Отпътуване от В.Търново – 7.30 ч. паркинга зад ДНА. Възможност за отпътуване от Леденик.

Пристигане в Мерданския манастир „Св. 40 мъченици“ – един от манастирите, издигнат от Иван Асен II в чест над победата му над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница през 1230 г.

Отпътуване за Марянския манастир „Св. Преображение Господне“, където според предание е погребан св. цар Борис-Михаил. Манастирът е изграден през 1835 г. върху основите на обител от 7-8 в. В околностите на с. Марян по време на Руско-турската освободителна война в края на ноември 1877 г. се водят тежки боеве, с решаващо значение за изхода на войната, неслучайно наречени „малката Шипка“. Посещение на паметника, костницата и параклиса, посветени на Марянската битка. Отпътуване за Елена, посещение на архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливницата“ – сградата на училището, църквата „Свети Никола” – най-старият храм в Елена и региона. Първият писмен документ за съществуването му датира от 1518 г. В двора на историческия комплекс е и храмът „Успение Богородично”, който до 1878 г. е най-големият храм в Северна България. Свободно време и възможност за посещение на обекти по избор.

Цена: 15 лв. Кроен срок за записване: 18 ноември 2019 г.

Пътуванията се организират от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Цената включва: транспорт от лицензирана фирма, екскурзоводско обслужване.

Цената не включва входни такси за посещаваните музейни обекти.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни: www.diakoniamission.org.

С участието в пътуванията давате възможност и старци от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във В.Търново да пътуват с нас! 

Ако желаете да подкрепите дяконийните (социалните) пътувания и да дадете възможност на повече хора от ДСХ „Венета Ботева“ във Велико Търново да споделят пътувания, можете да дарите средства по сметка:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение пътуване Старчески дом