Еднодневно пътуване до Аладжа манастир и манастира „Св. св. Константин и Елена“

(29.08.2021 г.)

Константин и Елена

Отпътуване в 06:30 от Велико Търново. Посещение на Аладжа манастир – един от живописните скални манастири в България и по българското Черноморие. Времето е покрило в забрава както първите обитатели на това място, така и името на манастира. Названието „Аладжа“ (с арабски или персийски произход и означава „пъстър, шарен“) се споменава през 1832 от руския археолог Виктор Тепляков. Братя Шкорпил записват предание, според което манастирът се е наричал „Св. Спас“, а по-късно е наречен от местните „Св. Троица“.

Предполага се, че мястото се е използвало за уединение още от 4-5 в. Около 11-12 в. се заселват монаси-отшелници. Най-голям разцвет обителта преживява по време на Второто българско царство.

Днес в манастира могат да се различат останките на двадесетина помещения и три църкви, разположени на две нива и частична стенописна украса. В комплекса е уредена и постоянна музейна експозиция, проследяваща историята на манастира.

Отпътуване за к.к. Св. св. Константин и Елена. Посещение на манастира „Св. Св. Константин и Елена”, около който възниква едноименният курортен комплекс. Началото на обителта е забулено в предания, първите следи от монашество по тези места отвеждат към времето на Второто българско царство. Разрушаван и възстановяван неколкократно, манастирът съществува и до днес, сгушен сред хотелите на комплекса и привлича вярващи не само от Варненска и Великопреславска епархия, но и от цялата страна. Храмът на манастира е уникален с това, че под самия св. престол има аязмо. Стотици са свидетелствата за изцеления и чудеса след молитва в манастира. В обителта се пазят и частици от мощите на св. вмчк Валентин, на св. новомъченица Мария Гатчинска (1874-1923), на св. Седем отроци от Ефес и икона с частица от шапчицата на св. Матрона Московска. От няколко години в манастира се записват чудесата и изцеленията.

Свободно време за разходка във Варна. Отпътуване за Велико Търново.

Аладжа

Цена: 37 лв.

Пътуването се организира от ТА „Евротурс-ВТ“ и е част от програмата „Чудесата на светците и манастирите в България“.

Заплащане на таксите за пътуване: в офиса на ТА „Евротурс-ВТ“ – ул. Тодор Балина №11. Възможно е плащане и по банков път.

Записване: чрез формуляра по-долу или на място в офиса на ТА „Евротурс-ВТ“.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • транспорт;
  • екскурзоводско обслужване;
  • медицинска застраховка;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: Входни такси на посещаваните обекти.

Формуляр за онлайн записване

СПОДЕЛИ