За вярата, доброто, любовта към другия и…песента

Пътуване до Сливен с възрастните хора от ДСХ „Венета Ботева“

Драгиева-чешма

По традиция с молитва преди път на 4 август 2021 г. с 15 възрастни хора от ДСХ „Венета Ботева“ се отправихме на поредното си пътуване заедно, този път към Сливен – градът на 100-те войводи, на ветровете, на хубавото вино и… песента.

“Защо ни е вълшебен, чуден остров?!
И на земята стават чудеса!
Великото е винаги най-просто!
Една луна, две капчици роса,
една случайна мъничка разходка
…и топлината на една ръка…”

С този стих на Дамян Дамянов се отправихме към Сливен, готови за среща с доброто, вярата, любовта към другия и поредното ни „пътуване в радостта“.

Групата възрастни хора беше посрещната в храма „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“ в гр. Сливен от предстоятеля отец Йоан (Петров) и Ани Вълева – член на енорията на храма и доброволец във фондация „Дякония и мисия“. На чаша кафе под сенките в двора възрастните хора научиха повече за дейността на енорията от Ани Вълева – за наскоро провелия се детски православен лагер в Кабиленския манастир „В прегръдките на Божията майка“, за радостта на децата от „Ангелската работилница“, в която са участвали и осъзнаването на радостта да помогнеш на другия, за благотворителното начинание „Ангелофания от хартия“.

Отец Йоан говори за вярата, за самотата, срещата с другия и срещата ни с Бога; за надеждата, която не бива да ни напуска в трудни моменти, за радостта от общуването с ближния.

Пътуването продължи към местността Карандила в природен парк „Сините камъни“. Най-вълнуващо за възрастните хора беше посещението на Драгиева чешма, станала повод за написването на прочутата песен, с която всеки от тях има спомени. Под вековните дървета се насладиха на студената изворна вода, запознаха се с историята на песента и заедно запяха куплетите, родени на това място преди почти 80 г.

Ръководител и екскурзовод на групата беше Стефка Кънчева, за трудноподвижните възрастни хора се грижиха Диана Николова и медицинско лице от персонала на ДСХ „Венета Ботева“.

Изказваме благодарност на отец Йоан и енорията на храм „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“ и на всички наши дарители!

Ако желаете да ни подкрепите, последвайте хаштаг #ХОБИсКАУЗА и „Ангелофания от хартия“ във Facebook – можете да изберете ръчно изработено изделие от талантливи хора, да дарите радост на свои близки и приятели, и така да подкрепите дейността ни.

За дарения:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

 

Автор: фондация „Дякония и мисия“

 

 

Още по темата:

Пътешествие на духовната радост – или какво е да си домакин?

Отново заедно!

Двудневно морско приключение с потребителите на Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец

 

СПОДЕЛИ