​Какво направихме през месец март?

Тази година началото на март съвпадна и с началото на Великия пост – подготовката и очакването за Възкресение Христово. Постът е време да се вгледаме в себе си, но и време, в което да се опитаме да отделяме повече време и за хората около нас.

Петъчните ни срещи в Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново бяха посветени на неделите на Великия пост с кратки беседи, представени от координатора на фондацията – д-р Диана Николова.

На 4 март 2023 г., ден след Националния празник и Тодорова събота, се отправихме и на първото ни пътуване с възрастни хора от Дома за стари хора във Велико Търново. Посетихме Панорамата „Плевенска епопея 1877”, място, което пази историята на тежките няколкомесечни боеве за Плевен по време на Руско-турската освободителна война. За част от възрастните хора посещението беше много емоционално, защото ги връщаше към спомените им от преди 30-40 г., когато са посещавали Панорамата. След това се отправихме към параклиса-мавзолей „Св. Георги“, построен в памет на загиналите в Руско-турската война (1877-1878). Плевен ни посрещна със слънчево време и успяхме да се насладим и на разходка в пешеходната зона на града.

В първия пролетен ден – 21 март, с приятелите ни от Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост (гр. Дебелец) посетихме Крепчанския скален манастир. Посрещна ни Мирослав Георгиев, който разказа за историята на това свято място, за първия надпис на кирилица, за живота на монасите. След това се отправихме към Каранвърбовския манастир „Св. Марина“, научихме повече за историята на манастира и заедно се отправихме към аязмото с лековита вода. Участниците в пътуването получиха икони, дар от манастира, а ние бяхме подготвили малка пролетна изненада – сувенир и картичка с пожелание за радост и здраве през настъпващата пролет.

В навечерието на празника Благовещение – деня на жената-християнка и майка, поднесохме цветя на възрастните жени, които посещават нашите срещи в Дома за стари хора „Венета Ботева“, поздравихме и Дневния център за стари хора в кв. „Бузлуджа“.

Месец март завършваме с първата от поредица благотворителни работилници, по време на които ще изработим пасхалните поздрави за нашите приятели от Дома за стари хора и Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец.

Благодарим на доброволците Петър Иванов, Даниела Георгиева, Георги Иванов, на всички, които подкрепят дейността ни с доброволен труд и съдействие!

Ако желаете да се присъедините като доброволец към нашите посещения в Дома за стари хора „Венета Ботева“, Дневния център за стари хора в кв. „Бузлуджа“ и Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец, можете да ни пишете на електронна поща diakonia_mission@abv.bg или на Messenger във Facebook страницата на фондация „Дякония и мисия“.

Можете да подкрепите дейността ни чрез закупуване на сувенирни изделия, които изработваме и продаваме благотворително или да дарите средства по банкова сметка:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

 

Автор: фондация „Дякония и мисия“

СПОДЕЛИ