Какво направихме през 2019 г.?

Фондация „Дякония и мисия“ е неправителствена организация, основана през 2016 г., развиваща социална и просветна дейност. Основни цели са укрепване на православната дякония (социалното служение в Църквата) и православна просвета. Фондацията работи за установяване на връзки между академичните среди и църковните енории.

Дякония

Дякония сред възрастни хора

Дяконията е сред приоритетите на Фондацията, които разширихме и утвърдихме в последната година, като съсредоточихме усилията си най-вече към възрастните хора – една от най-уязвимите и забравени групи в нашето общество.

 • Повече от година всеки петък следобед екип на Фондацията и доброволци посещава Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. Срещите са посветени на празниците на Православната църква, жития на празнувани светии, филми на православна тематика и теми, свързани с Православната вяра. С течение на времето нашите срещи станаха и място за непринудени разговори и нови приятелства. Началото беше поставено през ноември 2018 г. Възрастните хора от Дома участват безплатно в поклонническите пътувания, организирани от Фондацията, доколкото ни стигат силите. Включиха се и в благотворителната ни инициатива „От сърце – за протегнати ръце“ (вж. по-долу) с техните умения за плетени детски шапки, терлички, декорации за картички и други изделия.
 • На 19 октомври 2019 г. доброволци към фондация „Дякония и мисия“ посетиха гр. Русе, за да се срещнат с доброволците на сдружение ТЕОСИС. Целта на срещата беше споделяне на опит за работа с нуждаещи се хора. По покана на сдружението гл. ас. д-р Стефка Кънчева – преподавател по Стар Завет в Православния богословски факултет и директор на Фондацията, изнесе лекция, посветена на Свещеното Писание в богослужението на Православната църква в храм „Св. Николай“ в Русе. В програмата беше включено и посещение на храма „Св. Йоан Рилски“ в с. Брестовица и среща с отец Димитър, който обгрижва децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Св. Йоан Рилски“ в русенското село Брестовица.
 • Благодарение на дарител, на 15 декември 2019 г. 25 възрастни от Дома за стари хора във Велико Търново и Клуба на пенсионера в с. Леденик, посетиха постановката „Българи от старо време“ на МДТ „Константин Кисимов“ във В. Търново, а транспортът беше осигурен от Фондацията.
 • За втора година създадохме и съпреживяхме заедно празнично настроение в Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. На 13 декември 2019 г. заедно с възрастните хора и учениците от кръжок „Добродетелност“ при ОУ „П. Р. Славейков“ изработихме цветна гирлянда с пожелания, картички и празнична украса за Рождество Христово и новогодишните празници. Работилницата беше ръководена от Диана Николова – координатор във фондация „Дякония и мисия“. Изказваме благодарност на Стефан Ангелов и Елена Георгиева – ръководители на учениците от кръжок „Добродетелност“, на Веселина Димова, Андреяна Дойкин, Красен Ангелов – доброволците, които помогнаха и споделиха радостта на децата и възрастните хора, Силвана Милева – психолог в ДСХ „Венета Ботева“. Работилницата завърши с много настроение, а децата от кръжока собственоръчно написаха своите пожелания към възрастните хора за Новата година в голяма картичка, която заедно с гирляндата от цветове и пожелания украси празничната елха в Дома. На 18 декември 2019 г. учениците от кръжок „Добродетелност“ поздравиха възрастните хора от Дома със специално подготвена коледарска програма.
 • През изминалата година гостувахме на Клуба на пенсионера и инвалида „Оптимист“ в гр. Килифарево и в Клуба на пенсионера и инвалида „Надежда“ в с. Леденик. Стефка Кънчева – преподавател в Православния богословски факултет и директор на Фондацията изнесе беседи, посветени на празника Въведение Богородично и ден на християнското семейство. Членовете на Клуба на пенсионера и инвалида „Надежда“ в с. Килифарево се включиха с дарение в акцията по събиране на помощи за приюта на отец Иван в Нови хан и в с. Якимово. Надяваме се през следващата година да разширим дейността си в Клубовете на пенсионера, особено в близките села.

Благотворителни кампании за набиране на средства

 • Преди Възкресение Христово нашият координатор Диана Николова изработи картички за предстоящия празник, чрез които започнахме набиране на средства за нашата кауза – подпомагане с храна и средства от първа необходимост на самотни възрастни хора. Благодарение на това начинание събрахме 300 лв.
 • Окуражени от Пасхалните картички, на 1 юли 2019 г. обявихме началото на благотворителната кампания „От сърце – за протегнати ръце“ (хоби с кауза) с координатор и ръководител Диана Николова. С изработката на картички и други изделия започнахме набиране на средства в помощ на самотни възрастни хора и за безплатни пътувания на възрастните от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. Преди лятната ваканция на 12 юли 2019 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев“ се проведе и благотворителна работилница, в която се включиха доброволци и възрастни от Дома за стари хора. В благотворителното ни начинание с мотото „Хоби с кауза“ се включиха и млади хора, които дариха свои изделия за набиране на средства.
 • Преди Рождество Христово организирахме благотворителен базар, който се проведе на 21 декември 2019 г. пред кафе-сладкарница „Пето авеню“ във Велико Търново, с любезното съдействие и отзивчивостта на Анета Йорданова – собственик на заведението. В подготовката на базара с плетени и бродирани изделия се включиха и възрастните хора от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. Останалите след базара изделия бяха изложени в храма „Възкресение Христово“ във Велико Търново.
 • В кампанията се включиха и наши доброволци от различни краища на страната и благодарение на техния труд и усърдие картичките и изделията от кампанията „От сърце – за протегнати ръце“ достигнаха до Сливен, Варна и Бургас. Базарът продължава да съществува и виртуално –в секция „Магазин“ на нашата Facebook страница.

Кампании в помощ на хора в тежко социално положение

 • През изминалата година бяха организирани две кампании в помощ на хора в тежко социално положение и бездомни – „Имам нужда от ТЕБ“, която приключи на 1 март 2019 г., и „Пасхална радост“, завършила през Великата седмица в навечерието на Възкресение Христово. Пунктове за събиране на трайни хранителни продукти бяха Православният център „Проф. Тотю Коев“, храм „Възкресение Христово“ и храм „Св. Троица“ във Велико Търново, храм „Свети Три светители“ в Горна Оряховица. Двете кампании бяха осъществени със съдействието на Ярослав Матоуш и Севдалин Кръстев, които от години организират начинания в помощ на бездомни. Със съдействието на дирекция „Социално подпомагане“ в Горна Оряховица 30 човека в тежко положение получиха помощ при двете кампании, а общия брой на хората, които бяха подпомогнати с хранителни продукти е над 80.
 • От 7 до 20 октомври 2019 г., след призив за помощ от страна на Дома за сираци „Св. Николай“ в Нови хан и с. Якимово, организирахме и първата акция в подкрепа на благородното начинание на отец Иван. Доброволци, миряни от православните енории и студенти на Православния богословски факултет дариха според обявената нужда олио, захар, консерви с готови ястия, одеяла, домашен текстил, обувки, които доставихме в приюта на 27 октомври 2019 г. В благотворителната акция се включиха и възрастните хора от Клуба на пенсионера и инвалида в гр. Килифарево.
 • През ноември в нашето начинание се включиха и учениците от кръжок „Добродетелност“ при ОУ „П. Р. Славейков“ с ръководители Стефан Ангелов и Елена Георгиева, които събраха дарение с храна и го предоставиха на Фондацията. С тяхната помощ и средствата, събрани от благотворителната продажба на картички и други изделия от кампанията „От сърце – за протегнати ръце“, зарадвахме 10 човека от Поликраище, Джулюница и Леденик в навечерието на Рождество Христово.
 • През годината указвахме и индивидуална помощ на хора, изпаднали в беда, които посещавахме многократно с доброволци и осигурявахме хранителни продукти. Многократно със събраните средства закупувахме храна за самотно живееща полусляпа жена във Велико Търново. Подпомогнахме процедурата и попълването на документи за спешното й настаняване в дом за стари хора, заплатихме неустойките за прекратяване на услуги към мобилни оператори; закупувахме храна и за млад мъж, претърпял трудова злополука, и изпаднал в крайно затруднено положение в с. Поликраище.

Дякония в Затворническото общежитие от открит тип

 • Всеки месец посещавахме параклиса на Затворническото общежитие от открит тип във Велико Търново с йеромонах Йоаким (Александров). През годината беседи и срещи с лишените от свобода имаха проф. д-р Димитър Попмаринов, д-р Стефка Кънчева и д-р Смилен Марков. В посещението през април се включиха и студенти от Православния богословски факултет.
 • По инициатива на фондация „Дякония и мисия“ и „Пи Еф България – общност за помирително правосъдие“ на 24 януари 2019 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев“ се проведе обучение по доброволческата програма „Пътешествието на затворника“. Десет доброволци от Велико Търново, Стара Загора, Враца, Габрово и Сливен преминаха обучението и ще започнат реализирането на програмата в местата за лишаване от свобода. Лектори бяха отец Николай Георгиев и Боян Стефанов от „Пи Еф България – общност за помирително правосъдие“.

Поклоннически пътувания

Програмата „Поклоннически пътувания“, координирана от Илия Станев, започна на 30 март 2019 г. с пътуване до Пловдив и поклонение на частица от мощите на „хирурга в расо“ – св. Лука Войно-Ясенецки. Пропътувахме хиляди километри в България и на Балканския полуостров. Посетихме свети места, където небето „прегръща“ земята. Стара Загора, Калоферските манастири, Солун, манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти, Северозападна България и Черноморското крайбрежие с Поморийския манастир, старинните църкви на Несебър, Созопол и мощите на св. Йоан Кръстител, бяха са само част от маршрутите, които начертахме и изминахме на картата заедно.

 • През 2019 г. осъществихме 14 пътувания като 102 безплатни места бяха осигурени за възрастните от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново и хора в тежко социално положение. Един от най-радостните резултати от нашите пътувания са новите приятелства, които се създадоха между възрастните хора и другите участници в пътуванията.
 • Повече от 30 снимки участваха в конкурса, който обявихме на 1 септември – началото на новата църковна година, за да създадем заедно благотворителен календар „Пътуване в радостта“ 2020. Чрез гласуване във Facebook страницата на Фондацията бяха избрани тринадесет снимки, с моменти от поклонническите ни пътувания, които украсиха страниците на календара и отмерват дните на 2020 г. Средствата от продажбата на календара са в подкрепа на благотворителната ни дейност и програмата „Пътувания“, чрез която осигуряваме възможност на хората от Дома за стари хора „Венета Ботева“ (гр. Велико Търново) да участват безплатно в поклоннически пътувания. В календара са включени снимки на Андреяна Дойкин, Станимир Николов, Мариана Ацева, Теодора Тодорова, Ани Вълева, Красимир Стойчев, Кремена Маркова, Пепа Лунгарова. Дизайнът е на Диана Николова, координатор във фондация „Дякония и мисия“.

МИСИЯ

Международен младежки лагер

Втори международен младежки лагер, с участие на младежи от 18 до 20 г. от Молдова, Македония и България, се проведе от 25 до 29 август 2019 г. в архитектурно-музеен резерват с. Арбанаси край Велико Търново. Събитието се организира за втора година от фондация „Дякония и мисия“. Първият лагерът се проведе през август 2018 г. в Троянския манастир „Успение Богородично“ и в него участваха младежи от Македония, Бесарабия и България.

Целта на международните младежки лагери, организирани от Фондацията е да дадат възможност за опознаване между младите хора, да споделят опит и да обогатят знанията си за Православието, доброволчеството и дяконията на младите в Църквата.

В първия ден от програмата участниците са запознаха с историята на с. Арбанаси и посетиха храма „Рождество Христово“, Констанцалиевата къща и двата манастира в селото – „Св. Николай“ и „Успение Богородично“. В следобеда на първия ден от лагера младите хора участваха във вечерното правило в манастира „Успение Богородично“. Програмата от първия ден на лагера завърши със среща-разговор с проф. д-р Димитър Попмаринов – преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

С пешеходна разходка и запознаване с историята на Търновград започна вторият ден на лагера – 27 август. След посещението на парка „Търновград – духът на хилядолетна България“, участниците се отправиха на пътуване към Соколския девически манастир „Успение Богородично“, посетиха Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ и гр. Габрово.

В третия ден от лагера участниците са отправиха на пешеходен поход до Петропавловския манастир над гр. Лясковец. С ентусиазъм и нетърпение изминаха разстоянието до манастира, присъстваха и на сутрешното правило. В ранния следобед младежите се запознаха с дейността на фондация „Дякония и мисия“ и участваха в благотворителна работилница в помощ на инициативата „От сърце – за протегнати ръце“.

Програмата на последния ден от лагера завърши със среща с доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет. По време на разговора бяха засегнати темите за доброволчеството, за другия, за времето, което отделяме на другия и за израза на християнската любов.

Лагерът беше ръководен от д-р Стефка Кънчева – преподавател в Православния богословски факултет и директор на Фондацията, а помощник-координатор Андреяна Дойкин – доброволец и докторант в катедра „Църковни изкуства“ на ПБФ. Цялото начинание стана възможно благодарение на съдействието на архимандрит Партений – игумен на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“ и сестра Евтимия от метоха Райчице, на Олег Косих и Александър Боримечков от фондация „Български дух“ в Молдова.

 

Лятно докторантско училище

За четвърта поредна година от 11 до 13 юни 2019 г. в Троянския манастир „Успение Богородично“ се проведе лятно докторантско училище, организирано от Центъра по систематическо богословие при Православния богословски факултет и фондация „Дякония и мисия“, с благословението и подкрепата на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий.

Тринадесет докторанти от Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“ в продължение на три дни имаха теоретически и практически занимания, свързани с изследователските методи в различните научни области, наукометричните показатели и условията за публикуване, конферентна култура и организиране на научни събития.

Лектори по време на четвъртото издание на обучителния семинар бяха доц. д-р Надежда Христова, научен секретар на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и преподавател в Историческия факултет на университета и доц. д-р Свилен Тутеков – ръководител на катедра „Библейско и систематическо богословие“ и директор на Центъра по систематическо богословие при Православния богословски факултет.

X международен семинар по систематическо богословие и християнска философия

От 29-31 октомври 2019 г. във Велико Търново за десета поредна година се проведе Международен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия. Форумът се организира от Центъра по систематическо богословие на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със съдействието на фондация „Дякония и мисия“. Десетото юбилейно издание на семинара бе на тема „Теология и идеология“.

В него се включиха 16 учени от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония, които дискутираха съвременните форми на идеологическо мислене като предизвикателство пред църковния живот и теоретичния богословски дискурс. Семинарът беше предшестван за втора поредна година от докторантски четения, които се проведоха на 29 октомври 2019 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев“. В четенията взеха участие десет докторанти от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Академичен дискусионен клуб

През 2019 г. бяха реализирани четири издания на Академичния дискусионен клуб – инициатива на фондация „Дякония и мисия“, която се осъществява със съдействието на Центъра по систематическо богословие към Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Записите на Академичния дискусионен клуб можете да видите на нашата страница в раздел Видео.

Православен център „Проф. Тотю Коев“

Православният център „Проф. Тотю Коев“ е създаден през пролетта на 2003 г. със съвместен договор между фондация „Покров Богородичен“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ като Православен библиотечно-информационен център. На 30 януари 2010 г., деня в който Църквата почита светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов – беше осветена новата зала на центъра и той беше именуван на първия декан на Православния богословски факултет – проф. Тотю Коев. От 2017 г. Центърът се поддържа и издържа от фондация „Дякония и мисия“.

Проект „Академичен наставник“

Академичен наставник (тутор) към Православния център „Проф. Тотю Коев“ е Диана Николова, магистър по теология и докторант в катедра „Библейско и систематическо богословие“ на Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От програмата за академично наставничество през 2019 г. са се възползвали 106 студенти при различни посещения и общо 462 ч. консултации.

Курс по приложна литургика (теоретични и практически основи на богослужението)

На 22 септември 2018 г. беше поставено началото на курс по приложна литургика (теоретични и практически основи на богослужението), насочен към всички, които искат да задълбочат познанията си и да участват активно в богослужението на Църквата. Занятията се водят от дякон Марин (Маджаров).

На 30 юни 2019 г., Неделя на всички български светии, петнадесет участници в курса по приложна литургика получиха своите свидетелства за завършването на първата година от обучението си. Те им бяха връчени от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий след светата Литургия в катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново.

Лекции, представяния на книги и докторантски инициативи

 • На 25 февруари 2019 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев“ беше представен Националният поклоннически поход „Светият път – 550 г. от пренасяне мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рила“ от Евгени Коев – председател на ТД „Академик“ и съорганизатор на похода. Фондация „Дякония и мисия“ се включи в Националния комитет, учреден на 23 февруари 2019 г. в Националния военен клуб в София.
 • На 23 януари 2019 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев“ се проведе среща на докторантите от Православния богословски факултет във формàта „Докторантски четвъртък“. В приятелска, неформална обстановка докторанти от Православния богословски факултет обсъдиха темите на своите дисертационни трудове и въпроси, които са пряко свързани техните изследвания.
 • На 5 юни 2019 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев“ доц. д-р Свилен Тутеков – преподавател в катедра „Библейско и систематическо богословие“ при Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ представи книгата на Габриеле Куби „Глобалната сексуална революция“. В контекста на обществения дебат около джендър идеологията през последните месеци в България, книгата на Габриеле Куби е ценен ориентир за разбиране на произхода и съвременното схващане на пола. Преводач на българското издание е Иглика Митева, редактор – Людмила Димова, издател е ИК „Омофор“. Предговорът към изданието е на доц. д-р Свилен Тутеков.

„Четем заедно…“

Началото на инициативата беше поставено през ноември 2018 г. от фондация „Дякония и мисия“ и Православния център „Проф. Тотю Коев“ с идеята да се предостави възможност на обичащите книгите да обсъдят своите любими произведения в приятна приятелска обстановка на чаша чай, ароматно кафе или чаша вино. „Четем заедно…“ се провежда всеки месец като предварително чрез анкета във Facebook страницата на Центъра се избира книга за следващата среща.

 • Надпреварата за книга на „Четем заедно…“ през януари убедително спечели „Писмата на Душевадеца“ на К. С. Луис и тя събра почитателите си на разговор на 22 януари 2019 г. от 16.30 ч. в Православния център „Проф. Тотю Коев“ .
 • Специален гост на третото издание на „Четем заедно… Quo Vadis на Хенрик Сенкевич“ на 28 февруари 2019 г. (четвъртък) в Православния център „Проф. Тотю Коев“ беше проф. дфн Николай Даскалов.
 • На „Два милиона километра в търсене на любовта“ на Клаус Кенет беше посветено изданието през май 2019 г.
 • След лятната ваканция на 15 октомври 2019 г. започнахме срещите си, посветени на любими книги с „Алиса в страната на чудесата“, а преди Рождество Христово ни събра историята на Ебенизър Скрудж от „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс.

 

Изказваме искрена благодарност на енорийските свещеници и енориите, които подкрепиха нашата дейност! На нашите партньори, дарители и приятели! И най-вече на всички доброволци от кампанията „Заедно творим добро“, отделили време и сили, за да дарят радост и надежда!

Благодарение на всички вас, ден след ден, заедно написахме тези редове през 2019 г.!

 

Ако желаете да подпомогнете финансово дейността ни, можете да дарите средства по следната банкова сметка:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение за социална дейност/дарение дякония.

СПОДЕЛИ