Какво направихме през 2021?

2021-ва година беше година на изпитания за цялото ни общество. Трудностите не подминаха и фондация „Дякония и мисия“. Работата ни винаги е била основана на личното общуване с хората. Наложените ограничителни мерки във връзка с пандемията силно засегнаха дейността на фондацията, особено срещите с възрастните хора. Поради сериозни финансови затруднения се наложи да прекъснем за няколко месеца активна дейност, но не се отказахме! С Божията помощ и помощта на приятели и съмишленици, продължаваме напред!

Дякония

Дякония сред възрастни хора

 • В първите месеци на 2021 г. поради ограниченията за достъп и невъзможността да се виждаме на открито поради лошите метеорологични условия, връзката ни с нашите приятели от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново се осъществяваше по телефона в рамките на кампанията, която започнахме още в първата половина на 2020 г. – „Обади ми се, ще преминем заедно през това!“.
 • В началото на юли беше първата ни среща с възрастните хора от Дома след година и четири месеца изолация. На 16.07.2021 в ДСХ „Венета Ботева”, град Велико Търново гостуваха и учениците от 11а клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“, на ПГТ „Д-р Васил Берон“ с техния ръководител Снежана Стефанова. В последния ден на производствената си практика младите аниматори представиха пред възрастните хора своята програма „Приказка за Търновското царство“. ​
 • 20 юли (Илинден) беше денят, в който за първи път от година и половина се отправихме на поклонническо пътуване с възрастни хора от ДСХ „Венета Ботева“ – посетихме Каранвърбовския манастир „Св. Марина“ и Русе, а в началото на август гостувахме на енорията на храм „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“ в Сливен, насладихме се на разходка до Карандила и Драгиева чешма, а скоро дойде време да поставим и първите снимки на таблото, което пази щастливите ни мигове заедно!
 •  
 • През летните месеци продължиха петъчните ни срещи в двора на Дома за стари хора, с кратки беседи, посветени на жития на светии, празници и теми, свързани с православната вяра и живот.
 • През тази година продължиха срещите ни в Дневния център за стари хора в кв. „Бузлуджа“, град Велико Търново. През август в доброволческата ни група се включи и студент от магистърската програма по Теология – Милко Гърдев, който представи пред възрастните хора интересен фоторазказ, посветен на вечния град – Рим. Имахме срещи, посветени на устройството на православния храм и устройството на иконостаса.
 • През октомври поради наложените мерки във връзка с COVID-19, бяха преустановени срещите ни „на живо“ в ДСХ „Венета Ботева“, гр. Велико Търново. Възобновихме нашата кампания „Обади ми се! Ще преминем заедно през това!“, за да имаме възможност, макар и по телефона да се „срещаме“ с нашите приятели от Дома.
 • През оградата и със спазване на всички противоепидемични мерки в навечерието на Рождество Христово успяхме да се поздравим, макар и за малко с възрастните хора от Дома. Те получиха църковни календарчета за 2022 г., дарени от фондацията.

 

Дякония сред хора с умствена изостаналост

 • През лятото подновихме срещите с хората от Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2 (ЗЖЛУИ), град Дебелец. Пътувахме заедно и макар и за два дни се насладихме на морето, посетихме Аладжа манастир и манастира „Св. св. Константин и Елена“ в едноименния курортен комплекс, зоопарка и аквариума в Морската градина.
 • На 16-17.09.2021 г., с вяра, надежда и любов се отправихме към Родопите и успяхме да изпълним мечтата на хората от ЗЖЛУИ да посетят Кръстова гора и Бачковския манастир „Успение Богородично“. Разказа за пътуването ни можете да прочетете ТУК.
 • На 24 декември 2021 г. успяхме да поздравим нашите приятели от Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2, град Дебелец. Те получиха красиви, празнично украсени меденки, които да донесат радост на Рождественската им трапеза.
Аладжа манастир

Дякония сред хора, изпаднали в затруднено положение

В навечерието на новата учебна година зарадвахме една бъдеща четвъртокласничка! Раница за училище, тетрадки, моливи и боички – за да подарим усмивка! Подпомогнахме и семейство в тежко положение: майката е на хемодиализа, едното дете е първи клас, а другото – в седми клас.

Ще ги наречем Боян и Елена, искаме да запазим самоличността им, от уважение към болката… Боян е на четиринадесет години, Елена е първокласничка. След дълго и тежко боледуване майка им си отиде от този свят в началото на октомври. До тях е баба им. Посетихме децата, които живеят с баба си, за да се опитаме да окажем съдействие и подкрепа на семейството според възможностите си.

Заедно със своята баба Боян и Елена гостуваха неведнъж в офиса на фондация „Дякония и мисия“. Със средства, събрани от благотворителната ни инициатива #ХОБИсКАУЗА, купихме зимни маратонки на Боян и чанта, за да зарадваме и Елена.

В началото на месец декември децата написаха своите желани подаръци в писмо до Дядо Коледа. Успяхме да закупим желаните подаръци чрез дарения и се надяваме, че направихме празникът им по-светъл и радостен!

Благотворителни базари, работилници

От няколко години организираме Великденски и Рождественски базари. Те се предхождат от работилници „От сърце – за протегнати ръце“, в които наши приятели помагат при изработването на сувенири и картички, заедно с координаторът на фондацията Диана Николова (а нейния разказ от първо лице за хобито ѝ, което се превърна в кауза можете да прочетете ТУК). Поради противоепидемичните мерки работилниците ни бяха ограничени до индивидуална работа с по един доброволец. Благодарим на всички, които се включиха в начинанията ни! Макар и в невъзможност за срещи, нашите приятели от Дома също подкрепиха работилниците ни като изплетоха малки шалчета за новото ни сувенирно изделие – пингвина Снежко.

Едно скъпо на сърце дарение за нашата кауза „От сърце – за протегнати ръце“ ни зарадва преди празниците – картички, изработени от деца, които посещават целодневна детска градина „Евгения Кисимова“. Благодарим на младите творци и техните ръководители!

Две цветни истории за доброто ни стоплиха и зарадваха в зимните предрождественски дни, когато получихме дарения в изделия и пособия за нашия базар. А историите за доброто можете да прочетете ТУК и ТУК.

пингвини

На 21 ноември 2021 г., Въведение Богородично и Ден на християнското семейство, бе поставено начало на нашия трети благотворителен Рождественски базар – „От сърце – за протегнати ръце“ (#ХОБИсКАУЗА). Чрез благотворителната продажба на картички и други сувенирни изделия набираме средствата за нашата социална дейност (дякония). Тази година от базара успяхме да съберем 400 лв.

В работилниците и благотворителния базар получихме подкрепа и от нашия доброволец Ани Вълева и нейната инициатива „Ангелофания от хартия“. Малки и големи се включиха в работилниците в Сливен и в базара, организиран в енорията на храма „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“. Благодарим ви от сърце, приятели! А за Ани и нейната „Ангелофания от хартия“ можете да прочетете ТУК.

 

Снимка: „Ангелофания от хартия“, личен архив

Снимка: „Ангелофания от хартия“, личен архив

Снимка: „Ангелофания от хартия“, личен архив

В деня на св. архангел Михаил и небесните сили отвори врати и нашия малък, но уютен офис на ул. Елин Пелин №6 (гр. Велико Търново). Там е мястото, където може да ни посетите, да разгледате и да закупите изделия от инициативата ни #ХОБИсКАУЗА

Мисия

Докторантско училище

Шестото издание на докторантско училище се проведе на 30 септември и 1 октомври 2021 г. Тринадесет докторанти от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ участваха в шестото издание на форума. Организатори на докторантското училище са Центърът по систематическо богословие към Православния богословски факултет на ВТУ и фондация „Дякония и мисия“. Поради усложнената епидемична обстановка, за първи път се наложи форумът да се проведе on-line.

Тутор (академичен наставник)

И през изминалата година продължи програмата тутор (академичен наставник) в подкрепа на студентите от Православния богословски факултет. На 21 септември 2021 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев“ пред първокурсниците от специалност Теология (задочна форма на обучение) беше представена дейността на фондацията, възможностите за включването им като доброволци в инициативите ни и програмата тутор (академичен наставник). От началото на ноември месец, поради преминаването на университета към онлайн обучение, програмата по академично наставничество се изпълняваше също онлайн чрез индивидуална работа със студентите.

Фондация „Дякония и мисия“ указа техническа поддръжка на събитието „Докторантски четения“ (20 октомври 2021), в което взеха участие докторанти от Православния богословски факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Срещи, лекции и беседи

В навечерието на Рождество Христово организирахме поредица от онлайн-лекции „В очакване на Спасителя“.  Начало на лекторията беше поставено в навечерието на Въведение Богородично от д-р Стефка Кънчева, преподавател в Православния богословски факултет и директор на Фондацията, с лекция на тема „Света Богородица – „пречистият храм на Спасителя“. На 26 ноември 2021 г. се проведе втората лекция „Очакването на Месия“ с лектор – проф. д-р Димитър Попмаринов.

„С Рождество в сърцето“ беше темата на вълнуващата среща с Илиана Димова (учител в Неделното училище при храм „Св. Троица“ в гр. Стара Загора), посветена на благотворителната дейност на децата от Неделното училище „Св. Троица“ в Стара Загора и каузата им тази година – да помогнат на малката Румина.  Поредицата лекции завърши на 17 декември 2021 с лекция на тема „Въплъщението – очаквано и непонятно“, изнесена от д-р Смилен Марков, преподавател в Православния богословски факултет. Всички лекции от поредицата са достъпни в YouTube канала на фондацията.

Семинар за доброволци

На 18 декември 2021 г. Фондация „Дякония и мисия“ организира еднодневен онлайн семинар за доброволци. За доброволчеството като мисия, за спецификата на работа с възрастни хора и хора с умствена изостаналост, за мотивацията да бъдеш доброволец, за грижата за страдащата душа…Това бяха част от темите на семинара. Лектори в обучението бяха д-р Стефан Тончев (Тракийски университет),  доц. д-р Иво Янев, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Валентина Иванова – управител на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец, Силвана Милева психолог в ДСХ „Венета Ботева“. Втората част на семинара нарекохме „Вдъхновения“ – разказите на Ани Вълева (енория на храм „Св. цар Борис-Михаил“ в гр. Сливен и създател на „Ангелофания от хартия“) и Маруся Цветанова (сдружение „Теосис“, гр. Русе). Съпреживяхме заедно споделяне, общност, вдъхновение за нелеката работа на служението на другия, напомняне, че във всеки е заложен стремежът за добротворство, и понякога е необходимо само „мъничко подсказване“!  Ела и виж!

Изказваме искрена благодарност на нашите партньори, дарители и приятели, на енорийските свещеници и енориите, които подкрепиха нашата дейност! И най-вече на всички доброволци, отделили време и сили, за да дарят радост и надежда, въпреки тежкото изпитание!

Заедно написахме тези редове през 2021 г.!

Ако желаете да се включите в нашите инициативи, може да се свържете с нас на електронна поща diakonia_mission@abv.bg или да ни пишете на лично съобщение на страницата ни във Facebook.

 

Ако желаете да подпомогнете финансово дейността ни, можете да дарите средства по следната банкова сметка:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение за социална дейност/дякония

СПОДЕЛИ