Какво направихме през 2022 година?

През по-голямата част от 2022 г. все още действаха ограничителни мерки във връзка с пандемията от COVID-19, които повлияха и на дейността на фондация „Дякония и мисия“. Наложи се да продължим да търсим нови варианти за работа, за да не прекъснем общуването си с хората. Но с Божията помощ и помощта на приятели, доброволци и съмишленици, „написахме“ заедно още една година.

Дякония

Дякония сред възрастни хора

 • В първите месеци на 2022 г. поради ограниченията за достъп и невъзможността да се виждаме на открито поради лошите метеорологични условия, връзката ни с нашите приятели от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново се осъществяваше по телефона в рамките на кампанията, която започнахме още в първата половина на 2020 г. – „Обади ми се, ще преминем заедно през това!“.
 • ​Опитвахме се да не прекъснат съвсем и срещите ни на живо. На 1 март 2022 г. зарадвахме възрастните хора с малки подаръчета, а те пък подеха инициатива и изработиха 52 мартеници за децата от целодневна детска градина „Евгения Кисимова“ в гр. Велико Търново. Фондацията беше посредник в контактите между Дома и детската градина.
 • На 25 март, Благовещение и ден на жената в Православната църква, отново се срещнахме, макар и на двора. Възрастните хора, които посещават нашите срещи, получиха картичка, а жените и цвете. Картичките бяха изработени от малките доброволци от клуб „СъединенИ“ при ОУ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, с ръководител Анна Илиева.
 • На 8 април 2022 г. възобновихме петъчните си срещи в Дома за стари хора след почти двегодишно прекъсване!
 • С беседи и разговори за Пасха и великата седмица, и малки картички, изработени на нашите (пред)пасхални работилници с доброволци, създадохме настроение за Празника на празниците.
 • В следпасхалния период беше и първото ни за годината поклонническо пътуване с възрастните хора до Троянския манастир „Успение Богородично“. В пътуването се включиха и наши доброволци, а всички заедно споделиха празничен обяд, осигурен по програмата ни „Бъди с нас на Великден“. Така през месец май поставихме и първите снимки на таблото в Дома, в което оставяме спомените от преживяванията ни заедно.
 • Ежеседмичните ни петъчни срещи бяха посветени на беседи за предстоящи празници, жития на светии, забравени добротворци. За наша радост през изминалата година все повече доброволци се включваха към нашите посещения, сред които и студенти от специалност Теология на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
 • На 17 юни 2022 г. осъществихме и второто си поконническо пътуване, този път до Кабиленския манастир „Рождество Богородично“. В пътуването участваха възрастни хора от Дома за стари хора, Дневния център за стари хора в кв. Бузлуджа и доброволци на фондацията. В двора на обителта под сенките на дърветата бяхме топло посрещнати от монахиня Наталия, която е и студентка в Православния богословски факултет.
 • Сред багрите на есента, през октомври, пътувахме заедно до Етрополския манастир „Св. Троица“ и Тетевенския манастир „Св. Илия“.
 • В навечерието на Рождество Христово си създадохме празнично настроение като осигурихме билети и транспорт за 25 възрастни хора от Дома за коледния галаконцерт на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново.

През 2022 г. продължиха и ежемесечните ни посещения в Дневния център за стари хора в кв. Бузлуджа. Срещите ни бяха посветени на беседи за православната икона, тайнствата на Православната църква, предстоящи празници, чудотворни икони. В срещите и като гости, но и за наша радост като лектори, се включваха и доброволци. За Международния ден на възрастните хора (1 октомври) поднесохме цветен поздрав на Дневния център за стари хора и на Дома за стари хора във Велико Търново.

Дякония сред хора с умствена изостаналост

През 2022 г. продължиха посещенията ни в Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец.

 • За празника Благовещение всички потребители на Комплекса получиха цветни и създаващи радостно настроение картички, а както подобава на празник на жената, жените получиха и цвете. С ангелски поздрав и послание за радост се включиха малки и големи доброволци на „Ангелофания от хартия“– проект на Ани Вълева и енорията на храм „Св. цар Бори-Михаил Покръстител“ в гр. Сливен, които неотменно подкрепят начинанията на фондацията и показват, че за доброто разстоянията не са от значение! Петдесет картички с послания получиха потребителите на Комплекса за лица с умствена изостаналост и възрастни хора от Дома за стари хора във Велико Търново.
 • В навечерието на Великден подарихме сувенирни яйца за оцветяване, а радостта от празника беше още по-голяма, защото на 24 април 2022 г. пътувахме за първи път заедно за годината до Троянския манастир „Успение Богородично“ и споделихме обед и радостно настроение.
 • В средата на юни изпълнихме мечтата на потребителите да посетим Рилския манастир.
 • През август гостувахме в Стара Загора, където бяхме посрещнати от Илиана Димова – доброволец и приятел на фондацията. Разходихме се в парк „Аязмото“, посетихме параклиса „Св. Теодор Тирон“ и обновения зоопарк, който създаде много приятни емоции на нашите приятели.
 • В началото на лятото всеки от потребителите на Комплекса получи албум за снимки и заедно запълваме страниците му с хубавите спомени от нашите срещи, пътувания и преживявания заедно.
 • Последното ни пътуване беше в началото на октомври до Стария Пловдив, а пред портите на храма „Св. св. Константин и Елена“ всеки от потребителите получи подарък сребърно кръстче.
 • На 15 декември 2022 г. осъществихме и първата дълго подготвяна и очаквана с голяма радост готварска работилница с потребителите на Комплекса. Както подобава на истински готвачи, участниците в работилницата първо получиха като подарък готварски престилки. Нашият координатор Диана Николова, доброволци и потребителите на Комплекса с радост и много настроение приготвиха бисквитени и кокосови бонбони, украсени и поднесени след това с вкус. Така поставихме начало на поредица от срещи, в които заедно ще приготвяме сладки, соленки и ястия.
 • На 20 декември 2022 г., денят, в който Православната църква чества паметта на св. Игнатий Богоносец и започва предпразненството на Рождество Христово, Комплексът за социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец отбеляза своята 15-та годишнина. За „рождения ден“ подарихме на всички потребители тържество с много познавателни игри и народни танци, коледарска благословия, подаръци, а те показаха уменията си на добри танцьори на български хора.

Дякония сред хора, изпаднали в затруднено положение

И през 2022 г. се опитахме да помагаме и по-скоро да създаваме радост на двете деца, за които ви разказахме през 2021 г. и нарекохме Боян и Елена, за да запазим самоличността им. Преди повече от година те останаха без майка, за тях се грижи баба им. В навечерието на първия учебен ден и в навечерието на Рождество Христово се опитахме да ги зарадваме с малки подаръци.

Благотворителни базари, работилници

С благотворителните работилници, които организираме, се опитваме да „заразим“ повече хора за добротворство. Чрез базарите и целогодишното разпространение на нашите изделия, набираме средства за дейността си.

 • В последната година стана традиция да подготвяме малък поздрав, който да донесе радост на възрастните хора от ДСХ „Венета Ботева“ във Велико Търново и Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец. По време на трите (пред)пасхалните работилници на 2 април, 6 април и 14 април 2022 г., с помощта на доброволците, които се включиха, изработихме над петдесет малки поздравителни картички.  Те бяха част от великденския ни поздрав за възрастните хора и хората от Комплекса за социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец.
 • В летните работилници под ръководството на нашия координатор Диана Николова, доброволците изучаваха как се изработват кукли от вълна, сухо плъстене и иглонабиване. Артикулите, които изработихме бяха представени в нашето участие в Нощта на Самоводската чаршия 21 – 25 септември, 2022 г.
 • През октомври 2022 г. фондация „Дякония и мисия“ се включва в подкрепа на благородното начинание „Спаси икона!“. Кампанията започва преди Възкресение Христово през 2017 г. с благословението на свещениците в неделното училище при столичния храм „Рождество Христово“ в кв. Младост – 3 с ръководител Велина Андонова. Целта е да бъдат избавени от изхвърляне и унищожаване икони, поставени върху опаковки, публикувани във вестници, списания и др. На непотребните наглед свети изображения се вдъхва нов живот от ръцете на децата в неделното училище и те се превръщат в картички и други подаръци. Продават се с благотворителна цел в подкрепа на онкоболни хора. Десетки хора се включиха, като ни изпратиха икони, а ние ги предоставихме на талантливите деца от „Ангелофания от хартия“ в Сливен.

Мисия

Докторантско училище

На 02.06.2022 – св. Възнесение Господне, започна седмото докторантско училище по систематическо богословие. В първия ден бяха разгледани темите: „Българската богословска терминология на XX в.“ (доц. д-р Мариян Стоядинов) и „Богословие и език – между традицията и съвременността“ (доц. д-р Свилен Тутеков). Денят завърши с дискусия на тема: „Богословският текст – дискурсивни практики“. Вторият ден от Докторантското училище по систематическо богословие продължи с разглеждане на пластовете в съвременната богословска лексика (гл. ас. д-р Анета Николова) и „Терминология и превод“ (ст. преп. Божидар Питев). Събитието завърши с обща дискусия на тема „Езикът на богословското дисертационно изследване“. С благодарност, нови знания и нови запознанства приключи седмото докторантско училище по систематическо богословие, организирано от Центъра по Систематическо богословие на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и фондация „Дякония и мисия“. В училището участие взеха пет докторанти от СУ „Св. Климент Охридски“ и четирима докторанти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Срещи, лекции и беседи

 • През февруари 2022 г. поставихме началото на онлайн поредица лекции и срещи „Забравените добротворци“, посветени на паметта на десетките достойни българи, оделотворили любовта към ближния. Първата лекция беше посветена на благотворителното дело на Врачанския митрополит Климент (1914-1930) с гост-лектор д-р Мирослав Ангелов.
 • На документалния филм „Ангелът на милосърдието“, любезно предоставен от режисьора Борис Радев и на живота на баронеса Юлия Вревска беше посветена срещата от поредицата през месец март със специалното участие на Димитър Славов – кмет на община Бяла, която е и продуцент на филма.
 • През май ни гостува Стефка Василева – председател на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ в гр. Габрово, което отбеляза своята 150-та годишнина през 2022 г. и на дело показва, че добри примери и добротворство има и днес.
 • През декември обърнахме поглед към миналото с увлекателния разказ на д-р Златина Каравълчева, посветен на социалната дейност и благотворителните институции във Византия в лекцията „От античната филантропия към християнската благотворителност във Византия“.
 • След отпадането на ограниченията, свързани с пандемията, имахме възможност и за беседи и лекции, които се осъществяват на живо. През декември д-р Стефка Кънчева гостува на енорията на храм „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“ в гр. Сливен с беседа, посветена на старозаветните пророчества за идването на Спасителя.

Семинар за доброволци

Втори семинар за доброволци, организиран от фондация „Дякония и мисия“ се проведе на 27 и 28 октомври 2022 г. във Велико Търново. По време на теоретичния модул, през първия ден, участниците в семинара се запознаха с дейността на фондацията, спецификата на доброволческата работа, начина на представяне на беседи, посветени на Православната вяра. Всички заедно изработихме празнична рождественска украса, която подарихме в навечерието на празниците на Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец и Дома за стари хора „Венета Ботева“. Практико-приложният модул бе ръководен от Андреяна Дойкин – доброволец към фондацията.

През втория ден от семинара, заедно с доброволците посетихме на място Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец, Дома за стари хора „Венета Ботева“ и Дневния център за стари хора във Велико Търново.

Целта на нашия семинар бе доброволците да се запознаят и присъединят към дейностите ни чрез изнасяне на кратки беседи и срещи с възрастните хора в Дома за стари хора във Велико Търново, Дневния център за стари хора, Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост и да подпомагат доброволческите инициативи на фондацията.

Изказваме искрена благодарност на нашите партньори, дарители и симпатизанти! И най-вече на всички доброволци, отделили време и сили, за да дарят радост и надежда!

Заедно написахме тези редове през 2022 г.!

Ако желаете да се включите в нашите инициативи, може да се свържете с нас на електронна поща diakonia_mission@abv.bg или да ни пишете на лично съобщение на страницата ни във Facebook.

Ако желаете да подпомогнете финансово дейността ни, можете да дарите средства по следната банкова сметка:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение за социална дейност/дякония

 

Автор: фондация „Дякония и мисия“

СПОДЕЛИ