Международен лагер събра младежи от Украйна, Македония, Молдова и България

Международен младежки лагер се проведе от 20 до 24 август 2018 г. в Троянския манастир „Успение Богородично“. Събитието се организира от фондация „Дякония и мисия“, с благословението и съдействието на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския ставропигиален манастир.

На 20 август в обителта пристигнаха участници от Украйна (гр. Болград), Македония (гр. Скопие), Молдова и България.

Програмата на лагера започна на 21 август с разходка и пикник в село Черни Осъм, намиращо се на 2 километра от Троянския манастир. В селото участниците посетиха и Природонаучния музей, в който са представени над 700 растителни и животински вида от района на Средна Стара планина.

На следващия ден младежите отпътуваха към комплекс „Чифлика“, намиращ се на 27 километра от манастира, и имаха възможност да се насладят на басейн с минерална вода, разположен в красивия Троянски балкан. Вечерта участниците в лагера се срещнаха с доц. д-р Свилен Тутеков, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

В четвъртък рано сутринта участниците отпътуваха за Велико Търново. В старопрестолния град младежите посетиха Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, архитектурно-музейния резерват „Царевец“ и църквата „Св. Четиридесет мъченици“, като се запознаха не само с музейните обекти, но и с историята на Второто българско царство и историята на град Велико Търново, а техен водач във времето беше д-р Стефка Кънчева от Православния богословски факултет на ВТУ. В края на панорамната обиколка участниците от лагера посетиха музей „Сарафкина къща“, където имаха възможност да се запознаят с етнографската експозиция, представяща бита на българина и търновските къщи по време на Възраждането.

На 24 август участниците в лагера се разделиха и поеха пътя към родните си места, с много впечатления и нови приятели.

Диана Николова

СПОДЕЛИ