Новини

Покана за участие в VII докторантско училище по систематическо богословие „Богословие, терминология, традиция“

Покана за участие в VII докторантско училище по систематическо богословие „Богословие, терминология, традиция“

Центърът по систематическо богословие към Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и фондация „Дякония и мисия“ организират за седма поредна година докторантско училище по систематическо богословие, което ще се проведе в периода 2-3 юни 2022 г. в гр. Велико Търново (Православен център „Проф. Тотю Коев“).

СЪБРАЛИ СМЕ СЕ ДА ТВОРИМ ДОБРО!

СЪБРАЛИ СМЕ СЕ ДА ТВОРИМ ДОБРО!

Очакваме Ви на срещата от онлайн поредицата „Забравените добротворци“, посветена на дружество, което обединява повече от 150 г. хората чрез една мисъл:
СЪБРАЛИ СМЕ СЕ ДА ТВОРИМ ДОБРО!

Пасхална радост в Троянската света обител

Пасхална радост в Троянската света обител

Пътуване на Пасха до Троянския манастир „Успение Богородично“ с потребителите на Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец

В очакване на Пасха

В очакване на Пасха

Ако желаете да се включите в нашите посещения в Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец, Дома за стари хора „Венета Ботева“ и Дневния център за стари хора във Велико Търново, можете да се свържете с нас чрез ЛС във Facebook страницата на фондация „Дякония и мисия“ или на електронна поща diakonia_mission@abv.bg.

Да създадеш цветни парченца радост

Да създадеш цветни парченца радост

По време на трите (пред)пасхалните работилници на 2 април, 6 април и 14 април 2022 г., с помощта на доброволците, които се включиха, изработихме над петдесет малки поздравителни картички. Те ще бъдат част от великденския ни поздрав за възрастните хора и хората от Защитените жилища 1 и 2 в гр. Дебелец.

Радвай се!

Радвай се!

Срещите ни в Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец и Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново по повод Благовещение – празникът на жената и майката в православната Църква.

(Пред)пасхална работилница

(Пред)пасхална работилница

Наближава Пасха и подготвяме малки картички, които ще бъдат част от поздрава ни към нашите приятели от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново и Защитеното жилище за хора с умствена изостаналост в Дебелец. Ако искате и Вие да се включите в изработването на поздравителните картички, заповядайте на (пред)пасхалните ни работилници.

„Забравените добротворци“: Юлия Вревска – „ангелът на милосърдието“

„Забравените добротворци“: Юлия Вревска – „ангелът на милосърдието“

Ден след Националния празник на България на 4 март 2022 г. (петък) от 18 ч. ще посветим втората среща от онлайн поредицата „Забравените добротворци“ на една забележителна жена, която изоставя живота на придворна дама, за да се посвети на ранените войници – Юлия Вревска – „ангелът на милосърдието“!
По време на срещата, която ще се проведе чрез платформата ZOOM, ще бъде излъчен документалният филм „Ангелът на милосърдието“ (2020), а специален гост ще бъде режисьорът на филма – Борис Радев.

„Забравените добротворци“: Благотворителното дело на Врачанския митрополит Климент  (1914-1930)

„Забравените добротворци“: Благотворителното дело на Врачанския митрополит Климент (1914-1930)

„Благотворителното дело на Врачанския митрополит Климент (1914-1930)“ е темата на първата лекция от новата ни поредица „Забравените добротворци“, а гост-лектор ще бъде д-р Мирослав Ангелов. Заповядайте на 10 февруари 2022 г. от 18 ч. чрез платформата ZOOM.
В началото на XX век Врачанският митрополит Климент организира благотворителна дейност, която остава безпрецедентна в историята на Врачанска епархия. Той организира тази дейност във време, в което България търпи големи поражения, вследствие на три катастрофални войни, Болшевишката революция в Русия и атентат в град Враца, довели до хиляди преобърнати съдби и потоци от бежанци.

Поредицата от лекции „В очакване на Спасителя“ достъпни и в YouTube канала на фондацията

Поредицата от лекции „В очакване на Спасителя“ достъпни и в YouTube канала на фондацията

По време на Рождественския пост фондация „Дякония и мисия“ организира поредица от онлайн-лекции „В очакване на Спасителя“, а записите им вече са достъпни и в YouTube канала на фондацията.

Ела и виж!

Ела и виж!

Еднодневен онлайн семинар за доброволци на фондация „Дякония и мисия“ се проведе на 18 декември 2021 г.

Въплъщението – очаквано и непонятно

Въплъщението – очаквано и непонятно

Защо Въплъщението е очаквано в езическия свят? Поглед през три топоса на езическата култура: законът, любовта и съдбата, ще отправи д-р Смилен Марков. Това са понятия както на античната философия, така и на религиозно-митологичната култура на Източното средиземноморие. По някакъв начин в тях бива предусетена благата вест за Спасението. Но и пак чрез тях може да се покаже колко християнският светоглед е неизводим от онази култура, колко нова и непонятна е християнската вяра за езичеството.
Защо милостта и надеждата не могат да се вместят в представите и разбиранията на езичеството, дори в неговите най-възвишени, най-задълбочени, най-човеколюбиви проявления?