„Номиналното християнство“ – тема на новото издание на Академичния дискусионен клуб

Православните християни днес са изправени пред различни предизвикателства, които се отразяват както на Църквата така и на всеки неин член, от гледна точка на това как всеки от нас разбира Църквата и собственото си място в нея.

 

Често си служим със статистики, определяме са като православна страна, но реално тези, които живеят живота на Църквата са много малък процент. Тогава какво да кажем за останалата част, които също се определят като православни християни? Именно тази част бива определена като номинални християни – хора, които са кръстени, от време на време ходят на Църква, но нямат ясно съзнание за своето място в църковния живот. В повечето случаи тези християни определят себе си от гледна точка на традицията, наследието, това е по-скоро културна самоидентификация, отколкото членство в Църквата такава, каквато е и такава, каквато трябва да бъде.

Въпросът за номиналното християнство е въпрос за идентичността и за принадлежността. Съвременното ни общество дори провокира това да е така. Изправени сме пред предизвикателството да осмислим, да оценим дали това е въпрос само на социални, културни обстоятелства, или е въпрос на една по-дълбока екзистенциална криза. Възможна ли е идентичност без принадлежност? Кои са корените и какви са изходите от кризата, която по някакъв начин и ние преживяваме?

До колко въпросът за номиналното християнство засяга и нас, нашия собствен живот, и дали понякога самите ние можем да се определим като номинални християни, вършейки едно или друго нещо в собствения си живот? Ако всеки човек е потенциален участник в Църквата, имаме ли лична вина за номиналните християни? Доколко сме направили необходимите усилия да не останат номинални християни? В дискусията на тема „Номиналното християнство“ участват доц. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков – преподаватели в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Видео

СПОДЕЛИ