От Екзюпери до Клаус Кенет – в четирите издания на „Четем заедно…“

В четири издания на „Четем заедно…“ студенти и преподаватели от Православния богословски факултет и гости на Православния център „Проф. Тотю Коев“ обсъждаха в неформални разговори произведения, избрани в предварително допитване и търсиха посланието за християнска любов, истина и път, вложено в тях.

Началото на инициативата беше поставено през ноември 2018 г. от фондация „Дякония и мисия“ и Православния център „Проф. Тотю Коев“ с идеята да се предостави възможност на обичащите книгите да обсъдят своите любими произведения в приятна приятелска обстановка на чаша чай, ароматно кафе или чаша вино. „Четем заедно…“ се провежда всеки месец като предварително в анкета се избира книга за следващата среща. След допитване във Facebook страницата на Центъра за първото издание на „Четем заедно…“ най-много гласове получи „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

За любимите цитати от книгата, за спомените, свързани с „Малкият принц“, за чудото, вярата, надеждата и… самотата разговаряха гостите на събитието на 13 декември 2018 г. Срещата завърши с молитвата на Екюпери: „Напомняй ми, че сърцето често спори с разума. Прати ми в нужния момент този, който има достатъчно мъжество да ми каже истината, но да я каже с любов! … Ти знаеш колко силно се нуждаем от приятелство. Дай ми да бъда достоен за този най-прекрасен и нежен дар от съдбата… Направи ме човек, който умее да достигне до тези, които са наистина на „дъното”. Опази ме от страха, че ще пропусна нещо в живота. Дай ми не това, което искам, а това, от което наистина имам нужда. Научи ме на изкуството на малките крачки.“

На първото издание на „Четем заедно…“ в Православния център гостува и хора от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново, които участваха в събитието, благодарение на доброволците от „Заедно творим добро“.

За втората среща фаворит на читателите стана „Писмата на душевадеца“ на К. С. Луис. Студенти, докторанти и преподаватели от Православния богословски факултет поговориха заедно на 22 януари 2019 г. за този шедьовър на Луис, написана с духовно проникновение и английско чувство за хумор, за човешките слабости, изкушенията, борбата.

Безспорно изданието на „Четем заедно…“, което събра най-много гости и почитатели на книгата беше през февруари 2019 г. Заедно с един от най-добрите изследователи на творчеството на Хенрик Сенкевич – проф. дфн Николай Даскалов в Православния център поговорихме за „Quo Vadis“.

Професор дфн Николай Даскалов е автор на стотици публикации в наши и чуждестранни научни издания, както и на книгите: „Оспорвани шедьоври“ (1994), „Славянски литературни взаимоотношения“ (1999) и „Сюжетите на историята и реваншът на духа“ (2001). Удостоен с Правителствена полска награда за заслуги към полската култура и с кавалерски кръст на Ордена за заслуги към Полша. Проф. Даскалов представи в изключителни детайли книгата на Сенкевич.

Неговата лекция-беседа предизвика огромен интерес сред гостите, които имаха възможност да зададат своите въпроси към госта и да споделят своя прочит на книгата „Quo Vadis“ от Хенрик Сенкевич.

В анкетата за последното издание на инициативата за тази учебна година, което се проведе на 9 май 2019 г.,  беше избрана книгата на Клаус Кенет – „2 000 000 километра в търсене на любовта“ – личната история на Клаус Кенет, който преминава през ада на един път, изпълнен с омраза и смърт – бягство, но и търсене на самия себе си. Един човек, който е успял да открие истината и смисъла на живота в личната среща с Бога.

„Четем заедно…“ ще продължи и през следващата учебна година и обичащите книгите ще имат възможност отново да поговорят за своите любими четива и да се насладят на споделянето.

СПОДЕЛИ