Пасхална радост

„Бъди с нас на Великден“ – пътуването ни до Стара Загора с възрастни хора от ДСХ „Венета Ботева“ и потребителите от Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец

Христос воскресе!

С радостния пасхален поздрав и молитва преди път започна пътуването ни с потребителите на Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост (гр. Дебелец) и възрастни хора от Дома за стари хора „Венета Ботева“ (гр. Велико Търново) в дъждовното пролетно утро на втория ден на Възкресение Христово – 17 април 2023 г.

Отправихме се към Стара Загора, където посетихме храма „Св. Паисий Хилендарски“ в кв. „Зора“. Посрещнаха ни жените, които се грижат за храма и Илиана Димова – учител в неделното училище при храм „Св. Троица“ (гр. Стара Загора), която винаги е съдействала за инициативите на фондация „Дякония и мисия“. В храма научихме повече за историята му – кратка, но вдъхновяваща, за иконите на св. Спиридон Тримитунтски Чудотворец и иконата на всички светии. След това разгледахме трапезарията и социалната кухня към храма. След време за молитва и снимки, вдъхновени от видяното се отправихме към Старозагорски минерални бани. Там ни очакваше кметът – г-н Станчо Станев. Посетихме параклиса „Св. Козма Зографски“ – единственият в България, който има за патронен светец този атонски покровител на нашия народ.

Пътуването завърши с празничен обяд за потребителите на ДСХ „Венета Ботева“ и КСУЛУИ (гр. Дебелец). Всички получиха и картички с пасхален поздрав, изработени от доброволци по време на предпасхалните работилници на фондация „Дякония и мисия“.

С благодарност към Бога за радостта от преживяването ни заедно се завърнахме и сме в очакване на нови срещи и преживявания.

Благодарим на отец Йордан Карагеоргиев, предстоятел на храм „Св. Паисий Хилендарски“ в кв. Зора (гр. Стара Загора), на любезните жени, които ни посрещнаха в храма! На Илиана Димова, която беше с нас по време на гостуването ни в Стара Загора! На г-н Станчо Станев – кмет на Старозагорски минерални бани, на персонала на почивната база на мини „Марица Изток“, на транспортна фирма „Бета Бус“ ЕООД!

Благодарим на доброволците, които се включиха в предпасхалните работилници и на всички, които закупуват от сувенирните изделия на фондация „Дякония и мисия“ и ни позволяват да даряваме радост!

Всички те помогнаха да подарим един хубав празничен ден на част от възрастните хора от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново и на нашите приятели от Комплекса от социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец.

 

 

 

 

Автор: фондация „Дякония и мисия“

СПОДЕЛИ