Петдесетница и пет манастира

Тридневно поклонническо пътуване в Северозападна България: Струпецки манастир – Враца – Клисурски манастир – Берковица – Лопушански манастир – Черепишки манастир – Осеновлашки манастир („Седемте престола“)

(5-7 юни 2020 г.)

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Поради извънредната епидемична обстановка, в сила до 14 юни 2020 г., датите на пътуването ще бъдат променени. Очаквайте скоро новите дати!

Първи ден (5 юни 2020 г.)

Отпътуване от Велико Търново към Струпецкия манастир „Св. пророк Илия“, известен още като Тържишки манастир. Разположен е в Искърското дефиле, близо до гр. Роман. Води началото си от времето на Второто българско царство, разрушен е по време на робството. Липсват сведения за съдбата му, но свидетел на отминалите столетия е старата цъква в двора на манастира, издигната през 16 в. със запазени стенописи, наследили характеристиките на църковната стенопис от времето на Второто българско царство.

Новият храм в манастира е издигнат през 1991 г. и е посветен на св. пророк Илия. Отпътуване за Враца. Посещение на Болярската църква, пешеходна обиколка на средновековните кули, свободно време. Посещение на пещера „Леденика”, разположена в границите на Природен парк “Врачански Балкан”, най-популярната и най-благоустроена пещера у нас. Отпътуване за Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ – четвъртият по големина манастир в България. Води началото си от 1240 г., когато е носил името Врещицки. През 1862 г., навръх храмовия празник, манастирът е нападнат от башибозук и са изпити 120 монаси. Обителта е възстановена през 1869 г. от архимандрит Антим (Дамянов). Днес Клисурският манастир има две църкви – „Св. св. Кирил и Методий“  построенията наскоро малък храм „Св. Николай“, в светата обител има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа и музей на църковната история от Видинска епархия, открит през 2012 г. с благословението на Видинския митрополит Дометиан. Отпътуване за района на Берковица. Настаняване. Вечеря. Нощувка.

Втори ден (6 юни 2020 г.)

Отпътуване за Лопушанския манастир. Манастирът е разположен в полите на Стара планина, на ок. 20 км. от Монтана. На мястото на днешния манастир е имало средновековна обител, опустошена по време на Чипровското въстание през 1688 г. Манастирът е възстановен в периода 1850-1853 г. и се превръща бързо във важно духовно средище. През януари 2014 г. в тайник в стената на централния манастирски храм е открита напълно запазена икона на св. Богородица, която вероятно е скрита там през 1688 г. Самата икона е запазена непокътната, увита в ръчно тъкана кърпа, която е била напълно изгнила. След откриването, светинята е положена в храма за поклонение и оттогава пред нея ставата неизброими чудеса. Отпътуване за Монтана. Свободно време. Връщане в Берковица, посещение на къщата-музей „Иван Вазов“, в която писателят живее в периода март 1879 – септември 1880 г., докато е председател на Окръжния съд в града. Посещение на етнографския музей в Сърбинската къща, представящ материалната и духовната култура на Берковския край. В музея могат да се видят експонати на берковска керамика, чипровски килии, носии, накити и др.

Трети ден (7 юни 2020 г., Петдесетница)

Отпътуване за Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Света Литургия в манастира за Петдесетница. Манастирът е наречен от пътешественика Феликс Каниц като „най-красивото място на земята“. Води началото си от времето на цар Иван Шишман (1371–1393), като повечето манастири е изгарян и опустошаван многократно. Възстановен е през 17 в. от св. Пимен Зографски, от тогава датира и манастирският храм. През 1797 г. в обителта намира убежище св. Софроний Врачански. Отпътуване за Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ („Седемте престола“). Манастирът е основан през ХІ в. През годините храмът и манастирът многократно са били разрушавани и изграждани наново. Най-старата запазена сграда в манастира е съборната църква. В сегашния си вид църквата съществува от 1815 г. Името на манастира идва от специфичното разделение на храма – на кръстовиден наос и шест престола (параклиса). Иконостасът на храма и на параклисите параклисите се датират от ХVІІ – ХVІІІ в. Отпътуване за Велико Търново.

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Цена: 152 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване, две нощувки (настаняване в двойни и тройни стаи), 2 вечери, 2 закуски. Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 27 май 2020. Потвърждаване на пътуването: 30 май 2020 г.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване: депозит от 30% (доплащане след потвърждаване на пътуването – до 2 юни 2020 г.).

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.