Петдесетница и пет манастира

Тридневно поклонническо пътуване в Северозападна България: Струпецки манастир – Враца – Клисурски манастир – Берковица – Лопушански манастир – Черепишки манастир – Осеновлашки манастир („Седемте престола“)

(5-7 юни 2020 г.)

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Първи ден (5 юни 2020 г.)

Отпътуване от Велико Търново към Струпецкия манастир „Св. пророк Илия“, известен още като Тържишки манастир. Разположен е в Искърското дефиле, близо до гр. Роман. Води началото си от времето на Второто българско царство, разрушен е по време на робството. Липсват сведения за съдбата му, но свидетел на отминалите столетия е старата цъква в двора на манастира, издигната през 16 в. със запазени стенописи, наследили характеристиките на църковната стенопис от времето на Второто българско царство.

Новият храм в манастира е издигнат през 1991 г. и е посветен на св. пророк Илия. Отпътуване за Враца. Посещение на Болярската църква, пешеходна обиколка на средновековните кули, свободно време. Посещение на пещера „Леденика”, разположена в границите на Природен парк “Врачански Балкан”, най-популярната и най-благоустроена пещера у нас. Отпътуване за Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ – четвъртият по големина манастир в България. Води началото си от 1240 г., когато е носил името Врещицки. През 1862 г., навръх храмовия празник, манастирът е нападнат от башибозук и са изпити 120 монаси. Обителта е възстановена през 1869 г. от архимандрит Антим (Дамянов). Днес Клисурският манастир има две църкви – „Св. св. Кирил и Методий“  построенията наскоро малък храм „Св. Николай“, в светата обител има иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа и музей на църковната история от Видинска епархия, открит през 2012 г. с благословението на Видинския митрополит Дометиан. Отпътуване за района на Берковица. Настаняване. Вечеря. Нощувка.

Втори ден (6 юни 2020 г.)

Отпътуване за Лопушанския манастир. Манастирът е разположен в полите на Стара планина, на ок. 20 км. от Монтана. На мястото на днешния манастир е имало средновековна обител, опустошена по време на Чипровското въстание през 1688 г. Манастирът е възстановен в периода 1850-1853 г. и се превръща бързо във важно духовно средище. През януари 2014 г. в тайник в стената на централния манастирски храм е открита напълно запазена икона на св. Богородица, която вероятно е скрита там през 1688 г. Самата икона е запазена непокътната, увита в ръчно тъкана кърпа, която е била напълно изгнила. След откриването, светинята е положена в храма за поклонение и оттогава пред нея ставата неизброими чудеса. Отпътуване за Монтана. Свободно време. Връщане в Берковица, посещение на къщата-музей „Иван Вазов“, в която писателят живее в периода март 1879 – септември 1880 г., докато е председател на Окръжния съд в града. Посещение на етнографския музей в Сърбинската къща, представящ материалната и духовната култура на Берковския край. В музея могат да се видят експонати на берковска керамика, чипровски килии, носии, накити и др.

Трети ден (7 юни 2020 г., Петдесетница)

Отпътуване за Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Света Литургия в манастира за Петдесетница. Манастирът е наречен от пътешественика Феликс Каниц като „най-красивото място на земята“. Води началото си от времето на цар Иван Шишман (1371–1393), като повечето манастири е изгарян и опустошаван многократно. Възстановен е през 17 в. от св. Пимен Зографски, от тогава датира и манастирският храм. През 1797 г. в обителта намира убежище св. Софроний Врачански. Отпътуване за Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ („Седемте престола“). Манастирът е основан през ХІ в. През годините храмът и манастирът многократно са били разрушавани и изграждани наново. Най-старата запазена сграда в манастира е съборната църква. В сегашния си вид църквата съществува от 1815 г. Името на манастира идва от специфичното разделение на храма – на кръстовиден наос и шест престола (параклиса). Иконостасът на храма и на параклисите параклисите се датират от ХVІІ – ХVІІІ в. Отпътуване за Велико Търново.

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Цена: 152 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване, две нощувки (настаняване в двойни и тройни стаи), 2 вечери, 2 закуски. Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 27 май 2020. Потвърждаване на пътуването: 30 май 2020 г.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване: депозит от 30% (доплащане след потвърждаване на пътуването – до 2 юни 2020 г.).

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.