Плевен – градът на музеите

(29 февруари 2020)

През Новата 2020 г. поставяме началото на поредица образователни пътувания, свързани с историята, културно-историческото и Православното  наследство на България. Пътуванията са насочени предимно към млади хора и студенти, но и към всеки, желаещ да научи повече и да посети знакови места, свързани с историята и духовната ни култура. Първото пътуване от поредицата е до Плевен – „градът на музеите“!

Снимка: www.themayor.eu

Отпътуване от Велико Търново – 7.00 ч. Пристигане в Плевен. Посещение на крепостта Сторгозия и парк „Кайлъка“. На 4 км южно от Плевен – в местността „Кайлъка”, се намира късноантичната крепост Сторгозия. Създадената в средата на І век римска пътна станция (на територията на днешния град), наследява името на тракийското селище и е важна крепост по Виа Траяна – римския път, свързващ Ескус с Филипопол. Проучена е укрепителната система – крепостна стена, заедно с прилежащите и порти и кули, раннохристиянска базилика и склад за зърнени храни (хореум).

Посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Монументът се намира в Скобелевия парк и е открит на 10 декември 1977 г. в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен. Само в първите три години от нейното откриване е посетена от 2,5 милиона души. Автор на живописната част и главен изпълнител е Николай Овечкин (Военно студио „М. Греков”, Москва), а колективът включва тринадесет руски и български художници. Посетителите могат да се изкачат  на 2 зрителни площадки на покрива на музея, откъдето се открива гледка към историческите местности, свързани с боевете при Плевен.

Посещение на Историческия музей в Плевен (по желание). Музеят е разположен в красива сграда, построена през 1888 г. за нуждите на армията. Разполага с над 180 000 музейни единици. Залите на музея съхраняват находки от крепостите Сторгозия и Улпия Ескус. Наред с експозициите, посветени на археологията, етнографията и Руско-турската война (1877-1878), в музея има и постоянна експозиция, посветена на оперната прима Гена Димитрова.

Свободно време. Отпътуване за Велико Търново.

Цена – 25 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване. Цената не включва: билети за посещаваните музейни обекти.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 20 февруари 2020.

Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 22 февруари 2020 г.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886531753, 0886490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни: www.diakoniamission.org.

Цени на билетите на посещаваните обекти:

Панорама „Плевенска епопея“ – възрастни – 6,00, пенсионери – 3 лв., ученици и студенти – 2 лв.

Регионален исторически музей Плевен – за всички експозиции: възрастни – 6 лв., студенти – 3 лв., учащи – 2 лв., пенсионери – 2 лв.; за 1-2 експозиции: 1-2 експозиции – възрастни – 3 лв., студенти – 1,5 лв., пенсионери – 1 лв.