Поклонническо пътуване до Казанлъшкия манастир „Св. Въведение Богородично“ и Шипченския манастир „Рождество Христово“

Програма 5 май 2019 г.

Тръгване от Горна Оряховица – 6.30, автогара (спирка на автобусна линия №1).

Тръгване от В.Търново – 7 ч., паркинга зад ДНА.

Тръгване от Габрово – 8 ч., пред входа на Дом на хумора и сатирата.

Пристигане в Казанлъшкия девически манастир „Въведение Богородично“, където се пази чудотворна богородична икона. Света Литургия в манастира.

Според преданието през 1828 г. на монахиня Сусана (Генчева) от Калоферския женски манастир „Въведение Богородично“, се присънила св. Богородица, която я посъветвала да се върне в родния си град и да основе там манастир. Началото на обителта било поставено в къщата на известния търговец на розово масло Иванчо Клатната.

След дълги години на лишения и събиране на дарения, манастирът, наречен „Въведение Богородично“ като калоферския, от където дошла основателката, бил постепенно застрояван. Първата копка за строежа на храма е направена през 1857 г., а строителството продължава девет години. Изографисването на храма започва в края на 1869 г. от Георги Данчов от Чирпан, изписал купола през 1871 г., Петко Илиев Ганин от Казанлък, изписал през 1870 г. наоса на църквата, поп Павел и синът му поп Никола от Шипка, изписали олтара.

По време на Руско-турската война (1877–1878) манастирът приютява част от бежанския поток от Стара Загора. При отстъплението в двора на манастира са избити около 340 ранени и болни жени, деца и старци. Днес в двора пред самата църква има паметник от две колони, обхванати от метален пръстен. На едната има надпис: „На руските воини и българските опълченци, загинали за Освобождението на България (1877–1878)“, на другата – „В памет на зверски избитите от османските орди 340 беззащитни жени, деца и старци от Казанлък (август 1877 г.)“. През декември 1877 г. манастирът става лазарет, а част от ранените от Пета дружина на Българското опълчение, руски войници и офицери остават завинаги в манастирския двор.

Светиня на манастира е чудотворна икона на света Богородица.

Посещение на храм „Свети пророк Илия“ в Куленската махала.

Храмът „Свети Пророк Илия“ е първият православен храм в Казанлък, построен около 1812 година. Над земята бил само покривът му, а във вътрешността му се слизало по 12 стъпала. През 1865 г. на същото място е издигната нова, по-голяма църква, която да събере увеличилото се българско население в Куленската махала. Иконите са изписани от известния възрожденски иконописец от Чирпан Георги Данчов – Зографина и на 30 декември 1872 г. митрополит Иларион Макариополски освещава храма.

Посещение на Тракийската гробница и Музей на розата (по желание). Свободно време.

Отпътуване за Шипченския манастир „Рождество Христово

Строежът на храма-паметника започва през 1885 г., средствата са набрани от дарения предимно от Русия, но и от България. Осветен е тържествено на 27 септември 1902 г. Огромните камбани, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи, общо са 17 и са разположени на камбанария, висока 53 м. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25-годишнината от Шипченската битка през юли-септември 1877 г.

Върху вътрешните стени и в галериите отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на 8 491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на Руско-турската война (1877-1878). В криптата под храма в 12 каменни саркофага са положени костите на близо 9000 руски и български воини.

Пристигане във В.Търново.

Водач и лектор: д-р Стефка Кънчева.

За повече информация и записване: Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“). Електронната поща: diakonia_mission@abv.bg

За информация: 0886 490003, 0876 476 427.

Възможно е плащане и по банков път.

Краен срок за записване: 1 май 2019 г.

Цени:

  • от Горна Оряховица – 34 лв.
  • от Велико Търново – 30 лв.
  • от Габрово – 26 лв.

Цената включва: Транспорт с лицензирана транспортна фирма, застраховка, беседа от лектор-богослов.

Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 20 участници.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.