Поклонническо пътуване до Казанлъшкия манастир „Св. Въведение Богородично“ и Шипченския манастир „Рождество Христово“

Програма 5 май 2019 г.

Тръгване от Горна Оряховица – 6.30, автогара (спирка на автобусна линия №1).

Тръгване от В.Търново – 7 ч., паркинга зад ДНА.

Тръгване от Габрово – 8 ч., пред входа на Дом на хумора и сатирата.

Пристигане в Казанлъшкия девически манастир „Въведение Богородично“, където се пази чудотворна богородична икона. Света Литургия в манастира.

Според преданието през 1828 г. на монахиня Сусана (Генчева) от Калоферския женски манастир „Въведение Богородично“, се присънила св. Богородица, която я посъветвала да се върне в родния си град и да основе там манастир. Началото на обителта било поставено в къщата на известния търговец на розово масло Иванчо Клатната.

След дълги години на лишения и събиране на дарения, манастирът, наречен „Въведение Богородично“ като калоферския, от където дошла основателката, бил постепенно застрояван. Първата копка за строежа на храма е направена през 1857 г., а строителството продължава девет години. Изографисването на храма започва в края на 1869 г. от Георги Данчов от Чирпан, изписал купола през 1871 г., Петко Илиев Ганин от Казанлък, изписал през 1870 г. наоса на църквата, поп Павел и синът му поп Никола от Шипка, изписали олтара.

По време на Руско-турската война (1877–1878) манастирът приютява част от бежанския поток от Стара Загора. При отстъплението в двора на манастира са избити около 340 ранени и болни жени, деца и старци. Днес в двора пред самата църква има паметник от две колони, обхванати от метален пръстен. На едната има надпис: „На руските воини и българските опълченци, загинали за Освобождението на България (1877–1878)“, на другата – „В памет на зверски избитите от османските орди 340 беззащитни жени, деца и старци от Казанлък (август 1877 г.)“. През декември 1877 г. манастирът става лазарет, а част от ранените от Пета дружина на Българското опълчение, руски войници и офицери остават завинаги в манастирския двор.

Светиня на манастира е чудотворна икона на света Богородица.

Посещение на храм „Свети пророк Илия“ в Куленската махала.

Храмът „Свети Пророк Илия“ е първият православен храм в Казанлък, построен около 1812 година. Над земята бил само покривът му, а във вътрешността му се слизало по 12 стъпала. През 1865 г. на същото място е издигната нова, по-голяма църква, която да събере увеличилото се българско население в Куленската махала. Иконите са изписани от известния възрожденски иконописец от Чирпан Георги Данчов – Зографина и на 30 декември 1872 г. митрополит Иларион Макариополски освещава храма.

Посещение на Тракийската гробница и Музей на розата (по желание). Свободно време.

Отпътуване за Шипченския манастир „Рождество Христово

Строежът на храма-паметника започва през 1885 г., средствата са набрани от дарения предимно от Русия, но и от България. Осветен е тържествено на 27 септември 1902 г. Огромните камбани, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи, общо са 17 и са разположени на камбанария, висока 53 м. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25-годишнината от Шипченската битка през юли-септември 1877 г.

Върху вътрешните стени и в галериите отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на 8 491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на Руско-турската война (1877-1878). В криптата под храма в 12 каменни саркофага са положени костите на близо 9000 руски и български воини.

Пристигане във В.Търново.

Водач и лектор: д-р Стефка Кънчева.

За повече информация и записване: Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“). Електронната поща: diakonia_mission@abv.bg

За информация: 0886 490003, 0876 476 427.

Краен срок за записване: 1 май 2019 г.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 20 участници.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.