Поклонническо пътуване до Калофер с поклонение на частица от мощите на св. Нектарий Егински

Програма – 1 юни 2019 г.

В това малко планинско градче са изградени шест църкви, два манастира и три метоха.

Тръгване от Горна Оряховица – 6.30, автогара (спирка на автобусна линия №1)

Тръгване от Велико Търново – 7 ч., паркинг зад ДНА.

Тръгване от Габрово – 8 ч., пред входа на Дома на хумора и сатирата.

 

Пристигане в Калофер около – 9.30 ч.

Посещение на Девическия манастир „Св. Въведение Богородично“, където се пази частица от мощите на св. Нектарий Егински.

Разположен на южните склонове на Стара планина, Калофер има шест църкви, два манастира и три метоха.

Девическият манастир „Свето Въведение Богородично” в гр.Калофер съществува от началото на XVIII век, опожаряван е три пъти по време на робството, като последното опожаряване е при отстъплението на руските войски по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878), когато е опожарен и целия град и стотици жители са избити. Оцелелите монахини възстановяват манастира през 1880 г. с дарения от Русия.

Девически манастир „Въведение Богородично” се намира под мъдрото духовно ръководство монахиня Валентина Друмева, която повече от 20 години ръководи неделно училище към манастира. Автор е на десетки книги (стихосбирки, драматизации за неделни училища, учебници по вероучение). Монахиня Валентина издирва и издава сведения за преследването на свещеници по времето на комунистическия режим, като е разкрила съдбата на 468 Божии служители, 92-ма от които убити по онова време.

Частицата от мощите на свети Нектарий Егински е донесена в манастира преди повече от 20 години и оттогава не спират чудесата и многобройните изцеления!

Посещение на храм „Св. Успение Богородично“, с лечебно аязмо.

Храмът е построен в днешния си вид през 1848 г. върху основите на по-стар храм. Към църквата е открит и един от четирите метоха в Калофер – т.нар. „Малък метох“. Църквата „Св. Богородица“ е единственият храм в Калофер, който е функционирал почти без прекъсване от самото му изграждане до наши дни. Днес тя е единствената действаща църква в подбалканското градче.

През 1964 г. църквата “Св. Богородица” е обявена за паметник на културата.

Посещение на манастира „Рождество Богородично“.

Калоферският манастир „Рождество Богородично“ е разположен на около 7 км. от града в живописната долина на брега на Бяла река. Основан е през 17 в. Няколко пъти е разрушаван и опожаряван по време на робството. Близо до манастира се намира аязменият параклис „Св. Пантелеймон“, съграден през 1825 г.

Манастирът е реставриран в периода 1981-1984 г.

Свободно време. Посещение на Калоферско взаимно класно училище, Къща-музей Христо Ботев и Калоферската къща на историята (по желание).

Отпътуване за В.Търново.

Източник на изображенията: Kalofer.BG

Водач и лектор: д-р Стефка Кънчева.

За повече информация и записване: Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“). Електронната поща: diakonia_mission@abv.bg

За информация: 0886 490003, 0876 476 427.

Краен срок за записване: 24 май 2019 г.

Забележка: Местата се разпределят по реда на записване. Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 20 участници.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.