Поклонническо пътуване до Пловдив с поклонение на частицата от мощите на св. Лука Войно-Ясенецки

Фондация „Дякония и мисия“ организира поклонническо пътуване до гр. Пловдив с поклонение на частица от мощите на св. Лука Войно-Ясенецки и други светини в стария Пловдив на 30 март 2019 г. (събота).

Програма 30 март 2019 г. (събота)

Отпътуване от В.Търново – паркинг зад ДНА, 6 ч.

Пристигане в Пловдив около 10 ч. Посещение на митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ и поклонение на частицата от мощите на св. Лука Войно-Ясенецки. В същия храм се съхранява и частица от десницата на св. Марина, изложени на проскинитарий с чудотворна икона на светата мъченица.

В митрополитския храм се съхраняват и частици от мощите на св. вмчк Евстатий, св. ап. Тома, св безсребреници Козма и Дамян, свщмчк Харалампий, препмчк Акакий нови Атонски, св. Теодор Стратилат, св. Григорий Богослов, преп. Петър Атонски, прпмчк Игнатий нови Атонски, прпмчк Евтимий нови Атонски. Храмът пази и частица от мощите на св. Анна.

През 2000 година Руската православна църква официално причисли светителя Лука Войно-Ясенецки, „хирурга в расо“, към лика на светиите.

На 22 октомври 2016 г. в митрополитския храм в Пловдив „Св. вмчца Марина“ беше донесена частица от светите мощи на св. Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски Чудотворец от Богородския епископ Антоний от Руската православна църква, дар за Пловдивската света митрополия и православните българи от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Светите мощи се съхраняват в храма и всеки четвъртък, след вечерното богослужение, се отслужва молебен към св. Лука за болни. Хиляди са чудесата на изцеление, станали след молитва към светителят-хирург – св. Лука Войно-Ясенецки.

Храм „Св. вмчца Марина“. Източник на изображението: сайт на Пловдивска света митрополия.

Храм „Св. св. Константин и Елена“. Източник на изображението: сайт на Пловдивска света митрополия.

Античният стадион. Източник на изображението: Wikipedia.

Посещение на римския стадион на Филипопол, изграден в началото на  ІІ в. при император Адриан (117-138), разположен в северния край на укрепения град, между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе. Стадионът е с приблизителни размери 240 м дължина и 50 м ширина е събирал около 30 000 зрители.

Пешеходен преход през стария Пловдив и посещение на храма „Св. Константин и Елена“, част от архитектурния комплекс „Стария Пловдив“. На мястото, където днес се издига църквата, през 304 г. по време на гоненията на император Диоклетиан (284-305), загиват мъченически светите 38 филипополски (пловдивски) мъченици.

Посещение на Античния театър.

Свободно време в стария Пловдив.

Отпътуване за Велико Търново около 15.30 ч.

Водач и лектор: д-р Стефка Кънчева. С групата ще пътува и свещеник.

За повече информация и записване, заповядайте при нас в Православния център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“). Можете да ни пишете и на електронната ни поща: diakonia_mission@abv.bg

Забележка: при желаещи да се включат в пътуването от градовете Долна Оряховица, Горна Оряховица и Лясковец е възможно да се осигури трансфер до Велико Търново по предварителна уговорка.

Подробности за пътуването можете да следите и в събитието на Facebook страницата на фондация „Дякония и мисия“.