Поклонническо пътуване до Созопол с поклонение на частица от мощите на св. Йоан Предтеча

(29 август 2020 г.)

В навачерието на началото на Новата църковна година (1 септември), фондация „Дякония и мисия“ и Православен център „Проф. Тотю Коев“ поставяме началото на поредица еднодневни поклоннически пътувания, придружени от кратки тематични лекции, посветени на теми от Православната ни вяра.

Първото пътуване е на 29 август – деня, в който Православната църква чества Отсичане главата на св. Йоан Кръстител. Каним ви заедно да посетим Созопол, където се пази частицата от мощите на св. Йоан Предтеча, открита през 2010 г. от проф. дин Казимир Попконстантинов и неговия екип по време на археологически разкопки на базиликата на остров Свети Иван, и да научим повече за св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен.

Програма

Ранно отпътуване от Велико Търново. Пристигане в Созопол. Посещение на храма „Св. св. Кирил и Методий“, където се съхраняват мощите на св. Йоан Кръстител, открити на 28 юли 2010 г. от проф. дин Казимир Попконстантинов и неговия екип по време на археологически разкопки на базиликата на о. Свети Иван. Храмът „Св. св. Кирил и Методий“ в Созопол, издигнат през 1889 г., е един от четирите храма в града. След 1944 г. последователно е градски музей, склад, музеен кът на подводната археология. След 1989 г. храмът е върнат на Светия Синод и след продължителна реконструкция отново отваря врати за православните християни през 2011 г.

Посещение на храм „Св. Георги“, където се пази частица от Кръста Господен и частица от мощите на св. Андрей Първозвани.

Свободно време в Созопол.

Отпътуване за Велико Търново.

С групата ще пътува лектор-богослов.

 

Созопол
Светият Кръст

Цена: 39 лв.

Организаторите си запазват правото на промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.

Записване чрез онлайн-формуляра. Краен срок: 25 август 2020 г.

Потвърждение за пътуването: 26 август 2020 г.

Формуляр за онлайн записване

СПОДЕЛИ