Поклонническо пътуване до Солун и Суроти

поклонение на мощите на св. Димитрий Солунски, св. Григорий Палама, св. Арсений Кападокийски и гроба на св. Паисий Светогорец

Православен център „Проф. Тотю Коев“ и фондация „Дякония и мисия“ организират тридневно поклонническо пътуване до Солун и Суроти с поклонение на мощите на св. Димитрий Солунски, св. Григорий Палама, св. Арсений Кападокийски и гроба на св. Паисий Светогорец (7-9 юни 2019 г.)

Първи ден 7 юни 2019 г.

Отпътуване от Горна Оряховица: 5.30 ч. автогара, спирка на автобус №1.

Отпътуване от Велико Търново: 6 ч., паркинга зад ДНА.

Отпътуване от Стара Загора: 8 ч. (мястото на отпътуване подлежи на уточнение)

Отпътуване към Добърско и Банско. Пристигане в Добърско и посещение на храма „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Църквата е построена през 1614 г. и се причислява към най-ценните образци на стенописното изкуство, паметник на културата под защитата на ЮНЕСКО и част от Стоте национални туристически обекта на БТС.

Отпътуване за Банско. Посещение на храма „Св. Троица“, една от най-забележителните църкви в България от втората половина на XIX век и паметник на културата. Свободно време в Банско. Отпътуване за Хаджидимовския манастир „Св. великомъченик Георги Победоносец“. Вечеря. Нощувка в манастира.

Втори ден 8 юни 2019 г. Отпътуване за манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти, където се намира гроба на св. Паисий Светогорец и мощите на св. Арсений Кападокийски. Отпътуване за Солун. Посещение на храма „Св. Димитрий Солунски“ и поклонение на мощите на светия великомъченик и храма „Св. Григорий Палама“, където се пазят мощите на св. Григорий Палама. Свободно време в Солун. Отпътуване за Мелник. Вечеря. Нощувка в хотел.

Трети ден 9 юни 2019 г. Св. Литургия в храма „Св. Антоний“ в Мелник. Свободно време в Мелник. Отпътуване за Рилския манастир. Поклонение на мощите на св. Йоан Рилски. Отпътуване за Велико Търново.

Водач и лектор: д-р Стефка Кънчева. С групата ще пътува и свещеник.

Краен срок за записване: 24 май 2019 г.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 20 участници.

Настаняването в автобуса става по реда на записването.

Важно! В манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти не е разрешено влизането на жени с панталони, къси поли, тениски без ръкави или с къси ръкави, блузи/рокли с гол гръб;  за мъжете не е разрешено визането в манастира с къси панталони, тениски без ръкави или потници. Манастирът не предоставя поли и шалове на жените при входа. Тези правила важат и за деца!

Необходими документи: валиден задграничен паспорт или лична карта; законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство.

За повече информация и записване: Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), както и на електронна поща diakonia_mission@abv.bg и телефон 0876 476 427, 0886 490003.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.