Поклонническо пътуване до Троянския манастир, Новоселския манастир и Батошевския девически манастир

Фондация „Дякония и мисия“ и Туристическа агенция МОДЕРАТО ТУРС организират поклонническо пътуване до три светини, разположени в живописния троянски и севлиевски Балкан на 28 август 2018 г. В Троянския манастир се пази чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“, а в Новоселския манастир – мощите на загиналите за вярата свети Новоселски мъченици.

Програма за 28 август 2018 г.

Отпътуване от Горна Оряховица и Велико Търново за Троянския манастир.

Троянският ставропигиален манастир „Успение Богородично“ се намира до с. Орешака, на 10 км. от гр. Троян. Разположен е в живописна местност на брега на река Черни Осъм. За ранната история на манастира няма достатъчно данни, но голяма част от изследователите приемат, че е възникнал в началото на ХVII в.

 

Манастирската църква „Успение Богородично“ е разположена в южния двор и представлява център на архитектурния ансамбъл на манастира. През 1847 г. монасите поканили Захарий Зограф да изографиса храма. Най-голямата светиня на манастира е чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“, донесена от атонски монах, пред която целогодишно се стичат хиляди поклонници.

В днешно време Троянският манастир представлява комплекс от храм, жилищни и стопански сгради, както и два скита – „Св. Николай“ и „Св. Йоан Кръстител“.

Свободно време за посещение на манастира и музея на Васил Левски. Отпътуване за Новоселския манастир „Св. Троица”.

Троянски манастир. Снимки: © Фондация „Дякония и мисия“

Новоселският манастир се намира в град Априлци. Основан е през 1830 г., а първи негови обитатели са около 40 монахини от селата в района. По време на Априлското въстание в манастира се шият дрехи за въстаниците, осигурява се хляб и храна. При разгрома на въстанието манастирът е разрушен, църквата – ограбена, а сградите подпалени. Единадесет от монахините, които не успели да избягат, са убити. Манастирът е възстановен през 1890 г. В двора му се намира костница, в която се съхраняват мощите на светите Новоселски мъченици, загинали за вярата по време на клането на 9 май 1876 г. Те, заедно с жертвите на Баташкото клане, са канонизирани за мъченици с решение на Светия синод на Българската православна църква на 3 април 2011 г.

Отпътуване за Батошевския девически манастир „Въведение Богородично“.

Новоселски манастир „Св. Троица“. Снимки: © http://априлци.com

Храма на Батошевския манастир „Успение Богородично“. Снимка: © Ивайло Мирчев, http://ivailo-mirchev.blogspot.com

Село Батошево се намира в живописна местност на около 15 км от Севлиево. В непосредствена близост до селото се намира мъжкият манастир „Успение Богородично“, а в самото село е разположен девическият манастир „Въведение Богородично“. Девическият манастир е основан през 1872 г. от Миню Попкоев, а първа монахиня и игумения на обителта става една от дъщерите му – Мария, която приема монашество с името Магдалина.

Девическият манастир „Въведение Богородично“ днес се състои от храм, построен през 1905 г., жилищни и стопански сгради. Обявен е да паметник на културата.

Отпътуване за Велико Търново и Горна Оряховица.

 

Цена: 25 лв.

Отпътуване от Горна Оряховица – 7 ч.

Отпътуване от Велико Търново – 7.30 ч.

За допълнителна информация и записване:

Красимира Аврамова
тел.: 0887 532 499
e-mail: krasi.abrahmova@gmail.com

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен автобус;
  • Туристически водач;
  • Медицинска застраховка.

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Доплащане за застраховка за лица от 70 до 85 години – 4 лв;
  • Лица над 85 год. не се застраховат.