Поклонническо пътуване „Светините на София“ (18-19 май 2019 г.)

Източник на изображението: Българска патриаршия.

Фондация „Дякония и мисия“ и Православният център „Проф. Тотю Коев“ организират двудневно поклонническо пътуване „Светините на София“ на 18 и 19 май 2019 г.

Програма

18 май 2019 г. (събота)

Тръгване от Велико Търново: 6.30 ч. паркинга зад ДНА.

Отпътуване за Етрополския манастир „Св. Троица“. Етрополският манастир е известен и с името „Варовитец“ и е основан през втората половина на 12 в. През 16-17 в. манастирът е книжовно средище и в него възниква и се развива Етрополската школа.

Отпътуване за Кремиковския манастир „Свети Георги“. Манастирът води началото си от времето на Второто българско царство. Разрушен е през 1382 г. от османските завоеватели. Възстановен е век по-късно, от 1493 г. датира и старата църква в двора на манастира, която е известна с прекрасните си стенописи, тясно свързани със стенописната традиция от българското средновековие. През 1926 г. в манастира е изграден нова храм, посветен на „Покров Богородичен“.

Отпътуване за София. Посещение на храма „Св. Николай Софийски“ и на гроба на мъченика, който се намира на около 300 м. от храма. Гробът на св. Николай Софийски, чиято памет се чества на 17 май, е един от малкото известни гробове на български светци. Посещение на храма „Св. Неделя“, където се намират мощите на св. крал Стефан Милутин.

Свободно време и възможност за посещение на храмове и музейни обекти по желание.

Поклонение на гроба на св. владика Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец в Руската църква „Св. Николай“. Вечерня в Руската църква „Св. Николай“.

Настаняване за нощувка. Вечеря.

Стенописи от Кремиковския манастир. Източник на изображението: www.bg.wikipedia.org

Руската църква „Св. Николай“

Параклисът „Св. Николай Софийски“, построен на място, където на 17 май 1555 г. е бил изгорен св. мъченик Николай Софийски. Снимка: Мартин Митов, www.mitov.org

19 май 2019 г. (неделя)

Света Литургия в Обрадовския манастир „Св. Мина“, където се намира чудотворна икона на св. Мина.

Отпътуване за Драгалевския манастир „Успение Богородично“. Манастирът води началото си от времето на Второто българско царство. Най-старите сведения за манастира са записани във „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман, дадена на манастира. Той става прочута обител сред манастирите, образуващи Софийска Света гора. След опожаряването от турците, манастирът е възстановен през 1476 г., когато е изографисана и църквата. През ХІV – ХVІ век Драгалевският манастир е център на Софийската книжовна школа.

Посещение на Боянската църква. Намира се в подножието на Витоша и е и един от културните символи на България. През 1979 г. е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Филиал е на Националния исторически музей от 2003 г. Стенописите в църквата са от различни периоди: XI-XII век, XIV век, XVI-XVII век и 1882 г. С изключителни художествени достойнства е вторият стенописен слой от 1259 г. на т. нар. Боянски майстор и неговата група зографи, които се причисляват от изкуствоведите към Търновската художествена школа.

Отпътуване за Велико Търново.

Водач и лектор: д-р Стефка Кънчева. С групата ще пътува и свещеник.

Краен срок за записване: 13 май 2019 г.

Пътуването ще се осъществи при минимален брой от 15 участници. Настаняването в автобуса става по реда на записване. Възможно е организиране на отпътуване от Горна Оряховица при минимален брой 5 записани поклонници.

За повече информация и записване: Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), както и на електронна поща diakonia_mission@abv.bg и телефон 0876 476 427, 0886 490003.