Поклонническо пътуване „Светите места на Стара Загора“

13 април 2019 (събота)

Програма

Тръгване от Горна Оряховица – 6.30 ч., автогара (спирка на автобусна линия №1)

Тръгване от Велико Търново – 7 ч. паркинга зад ДНА.

Пристигане в Стара Загора около 9.30.

Посещение на храма „Св. Теодор Тирон“ в парк Аязмото и гроба на митрополит Методий (Кусев).

По предание на това място приема кръщение св. цар Борис-Михаил и по-късно през Средновековието съществува голям манастир, посветен на св. Теодор Тирон. Основният камък на сегашния храм е положен на 2 май 1895 – денят, в който се чества паметта на св. цар Борис-Михаил – от старозагорския митрополит Методий (Кусев). С решение на Св. Синод вторият престол на храма е посветен на царя-покръстител.

През 1944 г. руските художници Николай Ростовцев и Владимир Егер изписват храма в уникален стил, наподобяващ мозайка, който може да се види единствено на това място в България. Стенописите в „Св. Теодор Тирон“ са само с български светци. Храмът е записан в книгата на ЮНЕСКО като уникален, поради факта, че на южната стена са изографисани две българки и петима българи, облечени в носии от ХVIII.

Посещение на храм „Св. Троица“. Храмът е издигнат през 1863 г. На 19 юли 1877 г. при отстъплението на руските войски от града по време на Руско-турската освободителна война, храмът е разрушен и изгорен до
основи, а в двора и са изклани повече от 2500 православни християни, потърсили там убежище. Храмът е възстановен през 1884 г.

Посещение на Античен форумен комплекс на Августа Траяна (II – V в.) – Августа Траяна е основана от император Траян (98-117) и е вторият по значимост град в провинция Тракия след Филипопол. Форумният комплекс на античния град включва западната порта, части от двете крепостни стени, каменен площад с постамент за статуя и амфитеатрален аудиториум, украсен с колонада и арки; останки от градските терми, построени в средата на   ІІ в. с оригинална хипокаустна система за отопление. Главната антична улица (decumanus maximus), продължаваща в източна посока, където са разкрити останки от 36 магазина.

Посещение на новопостроения храм „Св. Игнатий Старозагорски“, където се пази света мощехранителница с мощи на 16 светци и великомъченици. Това са мощи на св. Николай Чудотворец, св. Тихон – патриарх Всерусийски, св. Яков Персиец, св. Герасим Йордански, св. Теодор Тирон (на когото е посветен храмът на Аязмото), св. Харалампи и св. мъченик Прокопий, св. мъченик Елефтерий, св. архидякон Стефан, св. преп. Ефросиния, св. Амвросий Медиолански, свещеноизповедница Теодосия, св. Амфилохий Почаевски чудотворец, св. преподобна мъченица Параскева, св. Филарет – патриарх московски, и св. Анна – майката на св. Богородица. В две други капсулки има частица от честния пояс на света Богородица и от одеждите на св. Спиридон.

Свободно време в центъра на Стара Загора.

Отпътуване за Старозагорски минерални бани, посещение на единствения храм в България, носещ името на св. Козма Зографски, където се пази урна с камъни и пръст от пещерата му в Атон.

Посещение на параклиса „Рождество Богородично“ в местността Богородична стъпка, намираща се на 1,5 км от Старозагорски минерални бани, на един от хълмовете в Сърнена Средна гора. Край природния феномен Богородична стъпка през 2003 г. е построен параклис „Рождество на Пресвета Богородица”. Мястото се посещава целогодишно от поклонници, заради многобройните чудеса и изцеления, които се случват там.

Отпътуване за Велико Търново – около 17 ч. Пристигане във В.Търново около 19.30 ч.

Водач и лектор: д-р Стефка Кънчева. С групата ще пътува и свещеник.

Поклонническото пътуване до Стара Загора се осъществява с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян.

Храм „Св. Теодор Тирон“ в парк Аязмото

Снимка: www.svetimesta.com

Параклис „Рождество Богородично“ в местността Богородична стъпка

Снимка: www.pochivka.bg

За повече информация и записване: Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 бл. на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), както и на електронна поща diakonia_mission@abv.bg и телефон 0876 476 427, 0886 490003.