„Помнете затворниците, като да сте с тях затворени…”

Затворите са неприятни места в нашето общество, места, които подминаваме, или се опитваме да забравим, че съществуват… Както и хората в тях…

Но още от времето на Господ Иисус Христос и апостолите именно към затворите е поставен един от акцентите на християнското социално служение (дякония).

Сам Спасителят казва „В тъмница бях и Ме споходихте…“ (Мат. 25:36), а св. апостол Павел – „Помнете затворниците, като да сте с тях затворени“ (Евр.13:3).

Наред с дейностите, които целят укрепване на връзката между академичните среди и църковните енории, от самото си основаване фондация „Дякония и мисия“ работи и за укрепване на християнската дякония, с привличане на доброволци както сред студентите и докторантите на Православния богословски факултет, така и сред енориашите на православните храмове във Велико Търново и съседните селища.

През последните няколко месеца наши доброволци заедно с йеромонах Йоаким (Александров), предстоятел на храм „Св. Троица“ в квартал „Света гора“ във Велико Търново, посетиха няколко пъти затворническото общежитие от отворен тип във Велико Търново, като бяха извършени богослужения в затворническия параклис. Предстоят посещения и срещи на излежаващите присъди с преподаватели от Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

По инициатива на фондация „Дякония и мисия“ и „Пи Еф България – общност за помирително правосъдие“ на 24 януари 2019 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев“ се проведе обучение по доброволческата програма „Пътешествието на затворника“.

Десет доброволци от Велико Търново, Стара Загора, Враца, Габрово и Сливен преминаха обучението и ще започнат реализирането на програмата в местата за лишаване от свобода. Лектори бяха отец Николай Георгиев и Боян Стефанов от „Пи Еф България – общност за помирително правосъдие“.

“Пътешествието на затворника” се провежда в България от „Пи Еф България – общност за помирително правосъдие“, с благословението на Българската православна църква и в сътрудничество с Министерство на правосъдието и ГД “Изпълнение на наказанията”. Предстои през пролетните месеци доброволците да започнат работа по програмата.

Православният център „Проф. Тотю Коев“ се включи и в набирането на средства и по друга програма на Пи Еф България – „Ангелска елха“, чрез благотворителна разпродажба на шалове, изплетени от затворнички от Сливенския затвор. До момента събраните средства са почти 200 лв.

От 1999 г. „Пи Еф България – общност за помирително правосъдие“ провежда кампанията „Ангелска елха“, която укрепява и запазва свещената връзка дете-родител в тежките дни, когато този родител е лишен от свобода. Децата на затворниците, без да са направили нищо лошо, се превръщат в невинни жертви, а тяхното страдание остава невидимо за повечето от нас. Чрез програмата стотици деца на затворници всяка година получават подарък от името на своя родител в затвора. За тези 25 години са зарадвани повече от 10 000 деца на затворници.

„Ангелска елха“ съществува само от доброволен труд и дарения под формата на коледни подаръци за деца и/или подходящи материали за изработването на такива, както и пари за опаковане и пощенски разходи.

Ако желаете да се присъедините към екипа доброволци, които посещават местата за лишаване от свобода, можете да попълните заявление и да станете част от доброволческата кампания на фондация „Дякония и мисия“ – „Заедно творим добро“.

Ако желаете да подпомогнете финансово нашата доброволческа инициатива „Заедно творим добро“:

Обединена българска банка

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение за „Заедно творим добро“

СПОДЕЛИ