Поредицата от лекции „В очакване на Спасителя“ достъпни и в YouTube канала на фондацията

По време на Рождественския пост фондация „Дякония и мисия“ организира поредица от онлайн-лекции „В очакване на Спасителя“, а записите им вече са достъпни и в YouTube канала на фондацията.

Началото беше поставено на 19 ноември 2021 г. в навечерието на празника Въведение Богородично с лекция на д-р Стефка Кънчева на тема Света Богородица – „пречистият храм на Спасителя“ .

Пречист храм на Спасителя, нова скиния, одушевен кивот – това са само някои от определенията към св. Богородица, с които сме свикнали, и водят началото си от старозаветните предобрази и употребата на старозаветни перикопи в богослужението за празници в нейна чест.

В православното богослужение няма чин, колкото и кратък да е, в който да няма обръщение или прослава на св. Богородица. С Въведение Богородично се поставя началото на спасението, в най-святото място за старозаветния човек – храма, влиза началото на Новия Завет – Девата, определена да стане храм на Живия Бог, срещат се първата и втората скиния, предобразеното и изпълненото, ръкотворната скиния и „…по-голяма и по-съвършена скиния, неръкотворна, сиреч не от обикновена направа” (Евр. 9:11).

Темата за подготовката и очакването беше продължена на 26 ноември 2021 г. с лекцията на проф. д-р Димитър Попмаринов – „Очакването на Месия“. За християнското учение и вероизповед разбирането за Месия и идеите, свързани с Него се откриват като заложени в Стария и осъществени в Новия Завет. Те са посеяни в Петокнижието, очакванията за практическото им изпълнение са отразени в историческите книги, а изграждането, избистрянето и виждането за тях са разкрити в пророческите книги. За православното мислене те са пряко свързани с разбирането за Откровението. Месианската идея, пророческото виждане за Месия, образът и служението на Месия и какво се случва в навечерието на Христовото Рождество бяха темите, които засегна в лекцията си проф. д-р Димитър Попмаринов.

Третата среща от поредицата беше по-различна – „С Рождество в сърцето“. С госта ни Илиана Димова, учител в неделното училище при храм „Св. Троица“ в Стара Загора, споделихме подготовката за Рождество Христово в детските сърца. Неделното училище „Света Троица“ има вече 20-годишна история. Тази година в навечерието на Рождество Христово с много любов децата изработваха благотворителни картички – тихо, не само заради пандемията… А защото в историята, свързана с новата им благотворителна кауза има истинска болка… Тихичко, с молитва за Ромина…

Защо Въплъщението е очаквано в езическия свят? Поглед през три топоса на езическата култура: законът, любовта и съдбата, отправи д-р Смилен Марков. Това са понятия както на античната философия, така и на религиозно-митологичната култура на Източното средиземноморие. По някакъв начин в тях бива предусетена благата вест за Спасението.  Но и пак чрез тях може да се покаже колко християнският светоглед е неизводим от онази култура, колко нова и непонятна е християнската вяра за езичеството.

Защо милостта и надеждата не могат да се вместят в представите и разбиранията на езичеството, дори в неговите най-възвишени, най-задълбочени, най-човеколюбиви проявления? Отговорите на тези въпроси – в лекцията на д-р Смилен Марков Въплъщението – очаквано и непонятно“.

Очаквайте скоро и новата поредица срещи на фондация „Дякония и мисия“, посветена на личности от нашата история (за съжаление повечето от тях почти забравени), дали пример на благотворителност, грижа за ближния и добротворство.

Автор: фондация „Дякония и мисия“

СПОДЕЛИ