Представяне на книгата „Помня Едем“

Представяне на книгата „Помня Едем“ във Велико Търново

На 27 март 2018 г. в Православния богословски факултет към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” съвместно с фондация „Дякония и мисия” бе представена книгата „Помня Едем” от Данка Калчева.

Авторката е родена в Стара Загора. Завършила е специалност Теология във Великотърновския университет (2005 г.) и Педагогика в Пловдивския университет (2011 г.). Към момента е студент в магистърска програма „Църковна история и богослужебно предание” на Православния богословски факултет към ВТУ. Първата ѝ стихосбирка „Усмихни се, слънце” (Библиотека „Участие”, Стара Загора) излиза през 1995 г. Данка Калчева е носител на награди от много национални конкурси за поезия. Нейни есета и стихотворения са публикувани в литературни вестници, списания и електронни издания. Това е втората ѝ поетична книга (Омофор, 2017).

По време на представянето на стихосбирката в Православния център „Проф. Тотю Коев” Данка Калчева разказа своите лични преживявания, които са станали причина за създаването на стихосбирката „Помня Едем”. Гостите на събитието имаха удоволствието да чуят от авторката стиховете „Глас” (посветено на проф. Тотю Коев), „Наследство”, „Начало след началото”, „Пулс” и „До третия ден”. Подарък към публиката от страна на Данка Калчева бяха стихове, които предстои да бъдат публикувани в бъдещата ѝ книга.

За поезията на Данка Калчева редакторът Пламен Сивов споделя: „Поезията на Данка се чете и възприема в тишина. Стиховете ѝ са стихове-съзерцания, дори когато се задъхват („Къде е робството“). Не бих ги определил с клишето „тук ще намерите отговори на вашите духовни въпроси“ – защото те самите са продължения на въпросите, спускания към дълбокото, възлизания отвъд очевидностите; отказ от въпроси всъщност; поетична апофатика и едва изказана исихия.“

Автор: Диана Николова

СПОДЕЛИ