Проф. дфн Николай Даскалов ще бъде специален гост на третото издание на „Четем заедно…“

Проф. дфн Николай Даскалов ще бъде специален гост на третото издание на „Четем заедно… Quo Vadis на Хенрик Сенкевич“ на 28 февруари 2019 г. (четвъртък) в Православния център „Проф. Тотю Коев“!

Проф. дфн Николай Даскалов е сред харизматичните преподаватели на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, докоснал сърцата на стотици студенти и запалил в тях завинаги любов към словото.

Проф. Даскалов е удостоен с Правителствена полска награда за заслуги към полската култура и с кавалерски кръст на Ордена за заслуги към Полша. Два мандата е декан на Филологическия факултет, създател на славистичната катедра при Филологическия факултет, заместник-директор и директор на Международния семинар по български език и култура и ръководител на Центъра по полонистика при ВТУ. Научните му интереси са в областта на сравнителното славянско литературознание, рецепцията на славянските литератури в България и историята на полската и словашката литератури.

Води лекции както в университети в България, така и в чужбина – в Прага, в Карловия университет, в Братислава, в университета „Ян Амос Коменски”.

Автор е на стотици публикации в наши и чуждестранни научни издания, както и на книгите: „Оспорвани шедьоври“ (1994), „Славянски литературни взаимоотношения“ (1999) и „Сюжетите на историята и реваншът на духа“ (2001).

СПОДЕЛИ