Първа пролет в Троянския Балкан и Новоселския манастир „Св. Троица“

(21 март 2020)

Отпътуване от Велико Търново (7 ч.). Пристигане в Архитектурен резерват Старо Стефаново, който пази духа и архитектурата на Възраждането, оазис за любителите на тишината и спокойствието. Акцент в архитектурния резерват е храмът „Рождество Богородично“, който се извисява на мегдана. Строен е през 1864 г. от майстор Генчо Кънчев от Трявна – ученик на Колю Фичето. Храмът е обявен за паметник на културата през 1978 г. Селската чешма, Поповото мостче, „Старият дъб“ и параклиса „Св. Троица“ добавят допълнително очарование на възрожденското селце.

Отпътуване за Гумощник – още едно китно село в Троянския балкан. Забележителностите, с които се гордеят местните жители са храмът „Св. Николай Летни“ и старото килийно училище. Храмът е обявен за паметник на културата и е известен с изключително красивия си иконостас. В двора на храма се намира и единственият паметник в България на загинали 8 човека от селото при корабокрушението на „Титаник“ през 1912 г. Фотопауза в Скандалото – малко и китно селце със стара църква, възрожденски мост и запазени къщи с традиционна архитектура по пътя към Априлци. Посещение на Новоселския девически манастир „Св. Троица“. Манастирът е основан през 1830 г. През 1876 г. манастирът става център на т.н. Новоселска република и героичната съпротива на жителите на Априлци (от 2 до 12 май) срещу турския башибозук. След разгрома на въстанието четирите села, от които се състои днешния гр. Априли са опожарени, а голяма част от жителите – изклани. Сред загиналите по време на клането на 9 май 1876 г. са свещениците Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, монахините Сусана Сомлева, София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина Калиста и Катерина, както и мирянката Сусана Чорбаджиева. Те, заедно с жертвите от Баташкото клане, са канонизирани за свети мъченици на 3 април 2011 г.  с решение на Светия синод на Българската православна църква. Паметта им се чества на 9 май. Отпътуване за Велико Търново.

Снимка: www. opoznaybulgaria.com

Снимка: 2.bp.blogspot.com

Снимка: apriltsi.org

Цена: 20 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване. Цената не включва: разходи от личен характер, билети за посещаваните музейни обекти.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 12 март 2020.

Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 14 март 2020 г.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка. Възможно е плащане по банков път.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886531753, 0886490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg.