Първа среща „Четем заедно…“ в Православния център „Проф. Тотю Коев“

На 13 декември 2018 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев“ се проведе първото издание на „Четем заедно…“. Инициативата предоставя възможност на обичащите книгите да обсъдят своите любими произведения в приятна приятелска обстановка, провежда се всеки месец като предварително в анкета се избира книга за следващата среща.

За първото събитие от поредицата бяха предложени за гласуване шест заглавия: „30 паунда“ (Мартин Ралчевски), „Аскетика на любовта“ (монахиня Гавриила), „Гатанки от небето“ (Ивинела Самуилова), „Крадецът на книги“ (Маркъс Зюсак), „Малкият принц“ (Антоан дьо Сент-Екзюпери), „Разширяването на сърцето“ (архимандрит Захариас) и „Човекът в търсене на смисъл“ (Виктор Франкъл). След анкета във Facebook страницата на центъра най-много гласове получи „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери и това бе заглавието, което събра почитателите на книгата на 13 декември 2018 г. от 16.30 ч. в Православния център „Проф. Тотю Коев“.

За любимите цитати от книгата, за спомените, свързани с „Малкият принц“, за чудото, вярата, надеждата и… самотата разговаряха гостите на събитието. Срещата завърши с молитвата на Екюпери: „Напомняй ми, че сърцето често спори с разума. Прати ми в нужния момент този, който има достатъчно мъжество да ми каже истината, но да я каже с любов! … Ти знаеш колко силно се нуждаем от приятелство. Дай ми да бъда достоен за този най-прекрасен и нежен дар от съдбата… Направи ме човек, който умее да достигне до тези, които са наистина на „дъното”. Опази ме от страха, че ще пропусна нещо в живота. Дай ми не това, което искам, а това, от което наистина имам нужда. Научи ме на изкуството на малките крачки.“
На първото издание на „Четем заедно…“ в Православния център гостува и хора от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново, които участваха в събитието, благодарение на доброволците от „Заедно творим добро“.

Вече започна гласуването за следващата среща „Четем заедно…“. Анкетата ще бъде активна до 20 ч. на 17 декември 2018 г., а заглавието, което ще събере любителите на книгите в първия месец от новата година, ще бъде обявено на 18 декември 2018 г.

СПОДЕЛИ