Пътуване в радостта

През Великия пост се отправихме на първото си поклонническо пътуване… За начало на пътя изпрахме Пловдив и храма „Св. Марина“ – единственото място в България, където има частица от мощите на св. Лука Войно-Ясенецки. Така той се превърна и в закрилник на нашите пътувания и всяко едно от тях беше изпълнено с чудеса и радост!

Каква е разликата между поклонническо пътуване и екскурзия до храмове и манастири?

Поклонническото пътуване е пътуване не само до светиня, но и пътуване към себе си, време за личен размисъл и изминаване на личен път към себе си, и път към Бога. Започнахме програмата „Поклоннически пътувания“ през Великия пост – времето, определено от Църквата за нашето „завръщане към себе си“. С молитва започва и завършва пътя ни, всички наши пътувания се осъществяват с благословението на архиерея, в чиято епархия гостуваме и с благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

А целта на нашия път е срещата – срещата с нас самите, срещата с други енории и православни общности, за да споделим заедно радостта си. Поклонническите пътувания обединяват хора с една вяра и разбиране, и целта на всяко пътуване е всъщност Христос, Който е „пътят и истината, и животът“ (Иоан 14:6).

По време на поклонническото пътуване до Стара Загора имахме радостта да бъдем посрещнати във всеки един храм от неговия предстоятел, гостувахме в обновеното неделно училище при храм „Св. Троица“, където бяхме посрещнати с увлекателен разказ за историята на обновяването на училището, с топъл хляб, чай и плодове.

На 1 юни посетихме Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“, където се пази частица от мощите на св. Нектарий Егински – място прославено със стотици чудеса. Там се срещнахме с голяма група поклонници от храма „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“ в Сливен – среща на радост и нови познанства.

нига.

В нашите пътувания може би най-радостните ни и скъпи поклонници са хората от Дома за стари хора „Венета Ботева“, които пътуват безплатно с нас, благодарение на програмата ни „Дяконийни пътувания“. По същата програма пътуват и хора от енориите на православните храмове във Велико Търново, които са в затруднено материално положение.

За „пътуването в радостта“ от първо лице:

„Не мога да не изкажа огромното удоволствие и душевно удовлетворение от участието си в три от поклонническите пътувания, на които имахме честта да участваме с дъщеря ми! Чудесната организация, посещението на уникални православни храмове, съхранили в себе си мощите на светци, докосването и поклонението пред чудотворни икони, почитани от целия православен свят. Пътуванията бяха до Пловдив, Казанлък и Калофер. Цялото пътуване е придружено от богата лектория по светски и духовни теми! Безкрайно сме благодарни, обогатени, одухотворени и заредени с много, много положителни чувства! Пожелаваме ви много успехи и удовлетворение в благородната мисия! До нови срещи!“

Елена Смирнова, гр. Горна Оряховица

„На 13 април 2019 г. и на 1 юни 2019 г. бях един от щастливите спътници в поклонническата група, водена от гл. ас. д-р Стефка Кънчева. Насладих се на възможността да видя много светини, запознах се и с много мили хора. Посрещнати бяхме топло и приветливо от свещениците на храмовете. Натрупала красиви впечатления, доволна, духовно обогатена, благодарна съм на организаторите на пътуването, и на прекрасните домакини. До нови срещи!“

Жени Борисова, гр. Севлиево

„Аз бях част от две поклоннически пътувания. Това до Казанлък и това до Карлово. Те бяха изпълнени с много приятни емоции и изненади. Успях да видя, да се доближа, да се помоля и поклоня на мощите на светци. Благодарение на пътуванията, успях да посетя светини, до които не съм имала възможност да отида. На всяко посетено място ни бяха разказвани подробности, исторически данни, житийни моменти, интересни и любопитни факти, обогатяващи духовното изживяване. Беше помислено за всяка подробност, осигуряваща доброто емоционално изживяване – от сериозната подготовка и организация на пътуванията, до дребните нужди на всеки поклонник. Бих искала да изкажа своя апел към хората, които все още не са успели да се включат, да намерят време за това. Смятам, че поклонническите пътувания ще отворят една нова врата към духовното в живота на всекиго!“

Андреяна Дойкин, гр. Габрово

„С голямо вълнение ще споделя моите преживявания от поклоническото пътуване до Солун и Суроти, надявайки се да направя съпричастни, тези които ще прочетат и чуят за това вълнуващо пътешествие на ,,духовната радост”. На първо място ще отбележа професионализма на екипа, това включва изрядна организация, информацията, която ни беше предоставяна, вниманието и грижите за всички нас! Тук е мястото да благодаря за топлото посрещане и прекрасното отношение към всеки един от нас. Благодаря Ви! Всичко това допринесе за спокойната и весела атмосфера по време на пътуването ни. За тези два дни групата ни се сплоти и станахме като едно голямо семейство. Родиха се много нови приятелства, които ще продължат напред във времето. Първата вечер нощувахме в Хаджидимовския манастир, който беше част от програмата. Красотата на манастира ни завладя с прекрасните си градини и архитектура. След настаняването ни имаше подготвена вечеря. Игуменът и послушниците се бяха погрижили за спокойствието и комфорта ни. Почувствах се като специален гост и това засили чувството ми за духовна радост.

Рано сутринта на следващия ден, след вкусната закуска на манастирската трапеза, ние отпътувахме на Суроти. Няма да забравя, че слънчева Гърция ни посрещна, четейки акатиста на св. Паисий Светогорец! Към този дивен светец се бяхме запътили, за да се поклоним на гроба му в Суроти. Въпреки многобройните поклонници, които прииждаха от всички страни, нашата група успя да влезе в манастира „Св. Йоан Богослов“ и без да чакаме много време се поклонихме на гроба на св. Паисий Светогорец. Светият старец беше чул нашите молитви! Следващата ни спирка беше храм „Св. Димитрий Солунски“ в Солун. Още едно прекрасно преживяване и съприкосновение с мястото на мъченическата му смърт. Благоговейно се преклонихме пред мощите му, както и на друго светии. В съзнанието ми се е запечатала красотата на храмовете, стенописите и иконите. Всичко, което бях учила и чела за византийското изкуство го видях с очите си!  Мога да кажа, че чудеса не спираха да ни съпътстват през целия път! Аз отново бих избрала да пътувам с този екип, защото им се доверявам, познавам и се чувствам сред истински хора и професионалисти!“

Ани Вълева, гр. Сливен

 

За да имаме възможност да радваме и повече хора в неравностойно положение, имаме нужда от подкрепа. Ако желаете, можете да дарите средства по следната сметка:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение за „Дяконийни пътувания“.

СПОДЕЛИ