Пътуване до Букурещ, поклонение на мощите на св. Димитрий Басарбовски, манастир Комана, Басарбовски манастир

Фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция Модерато турс Велико Търново организират еднодневно поклонническо пътуване до Румъния с поклонение на мощите на св. Димитрий Басарабовски на 15.09.2018 г.

Програма:

Букурещ, катедрален храм „Св. св. Константин и Елена”

Букурещ е шестият по големина град в ЕС, известен като „Париж на Изтока“. Старият патриаршески катедрален храм на Румънската православна църква „Св. св. Константин и Елена” се намира на патриаршеския хълм в централната част на града. Храмът е построен в периода 1654-1658г. по поръка на влашкия воевода Константин І Бесараб (1654-1658) и съпругата му Белаша. Освещаването е извършено през 1658 г. от патриарх Макарий Антиохийски. В северната част на вътрешното преддверие се намират мощите на св. Димитър Бесарабовски, които са пренесени на 13 юли 1774 г. от митрополит Григорий ІІ (1760-1787) от Бесарабовския манастир. Св. Димитрий Басарбовски е покровител на Букурещ.

Манастирът Комана е разположен в село Комана (окръг Гюргево). Построен е от Влад Цепеш в 1461 г. като манастир-крепост, разрушен към края на XVI век. Църквата на манастира Комана, с покровител свети Николай Чудотворец, е възстановена през XIX век. От първоначалната конструкция в наши дни е запазена реставрирана само северната и западната стена на килиите. Понастоящем Комана е мъжки манастир. Предвидено е свободно време в манастира. Следва отпътуване за гр. Русе, където програмата предлага възможност за посещение на намиращия се в близост до града Басарбовски манастир.

Скалният манастир “Св. Димитрий Басарбовски” се намира в живописната долина на р. Русенски Лом сред множество скални обители. В подножието на скалите има сграда с жилищни помещения и трапезария за гости. В скалите по стълби се стига до площадка, където се намира скалният храм. В двора на манастира има кладенец, който според преданието е изкопан от св. Димитрий Басарбовски, а водата му е лековита.

Отпътуване за гр.Велико Търново.

Цена: 40 лв.

Обявената цена е за група от 45 пълноплащащи!

Цената включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • Водач с квалифицирана екскурзоводска беседа;
  • Медицинска застраховка;
  • Пътни такси.

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Доплащане за застраховка за лица от 70 до 85 години – 4 лв;
  • Лица над 85 год. не се застраховат.

 

За допълнителна информация и записване:

Красимира Аврамова
тел.: 0887 532 499
e-mail: krasi.abrahmova@gmail.com

СПОДЕЛИ