Пътуване до Ловеч и Тетевен

(15 февруари 2020)

Снимка: debati.bg

Отпътуване от Велико Търново – 7 ч. (Възможно е отпътуване и от Горна Оряховица, Леденик, Севлиево).

Пристигане в Ловеч. Посещение на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Строежът на храма започва през 2005 г. и продължава 12 г., осветен е през 2017 г. Площта му е 850 кв. м. и се издига на 25 м. височина. Храмът е изграден със средства на дарители и е първият осветен катедрален храм у нас за последните 90 г.

 

Посещение на покрития мост на майстор Колю Фичето, който свързва новата част на града с Архитектурно-историческия резерват „Вароша“. Мостът е построен от възрожденския строител в периода 1874-1876 г. На 3 август 1925 г. мостът изгаря почти до основи, възстановен е на следващата година, но във вида си, близък до оригинала е реставриран през 1982 г.

Отпътуване за Тетевен. Посещение на манастира „Св. прор. Илия“. По предание манастирът води началото си от Второто българско царство. Цар Иван Шишман дарил на обителта окован със сребро дървен кръст, с изобразени на него евангелски сцени. В края на 18 в. в него намира закрила от кърджалийските нашествия св. Софроний Врачански. Манастирът, посветен на пророк Илия оцелява по чудо през 1801 г., когато кърджалиите опожаряват града. Храмът е обявен за паметник на културата от национално значение, а през 2018 г. отваря врати за посетители след реставрация.

Свободно време в Тетевен и възможност за посещение на обекти по желание (Исторически музей, храм „Всех Светих”).

 

Снимка: dariknews.bg

Снимка: ranica.bg

Цена: 27 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване. Цената не включва: билети за посещаваните музейни обекти.

Срок за записване: 6 февруари 2020.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 8 февруари 2020 г.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886531753, 0886490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни: www.diakoniamission.org.

С участието в пътуванията давате възможност и на възрастни хора от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във В.Търново да пътуват с нас!

Ако желаете да подкрепите дяконийните (социалните) пътувания и да дадете възможност на повече хора от ДСХ „Венета Ботева“ във Велико Търново и самотни възрастни хора от околните села да споделят пътувания, можете да дарите средства по сметка:

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение социални пътувания