Пътувания, свързани с поклонническия поход „Светия път“

Поклонническият поход „Светият път“ се организира за отбелязване по подобаващ начин 550 годишнината от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир през 1469 година от монашеска процесия, определена от събора на Рилския манастир, водена от йеромонах Теофан, йеромонах Варлаам, брат Келасий и презвитер Йоан от Белчин. Поклонението се организира вече 9 години от сдружение Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове “Трапезица – 1909” и Туристическо дружество “Академик – ВТУ”. Тази година от 1 до 31 юли поклонниците ще извървят 550 км по пътя, по който преди 550 години монаси са върнали мощите на светеца от старата столица до Рилския манастир. Те ще преминат от Велико Търново през Никопол, Плевен, София и Дупница до Рилския манастир.

Поклонническият поход вече има и сайт – „Светият път“, на който са публикувани етапите и маршрута.

Възможност за тези, които не могат да вземат участие по време на целия поход е образователно-поклонническата рубрика „Вяра и мъдрост“ на туристическа агенция „Евротурс-ВТ“. Рубриката включва 15 програми, част от които са тясно обвързани с етапите на поклонническия поход „Светият път“.

Никопол – последната столица на цар Иван Шишман е еднодневна програма с дата 7 юли. Участниците в пътуването ще могат да присъстват на света  литургия в енорийския храм в Никопол съвместно с участниците в поклонническия поход, който започва на 1 юли. Включени са още посещение на римската крепост, фериботния комплекс на река Дунав, парк “Персина”, средновековната църква”Св. Св. Петър и Павел” и др.

Непознатият Плевен е второто съпътстващо пътуване на поклонническия поход и включва посещение на митрополитският храм “Свети Николай” и забравения Кайлъшки манастир – връщане в историята, е с дата 10 юли. Маршрутът включва посещение на най- стария митрополитски храм “Свети Николай” в Плевен, участие в литийно шествие до местността “Кайлъка” и присъствие на тържествен водосвет на мястото на унищожения през 18 век средновековен манастир “Свети Георги”.

Луковит, пещерата Проходна с “Божиите очи”, скален манастир “Света Марина” е пътуването, планирано за 14 юли и отново съвпада с етапите от пешеходния поклоннически поход „Светият път“. Заедно с участниците в похода, туристите ще могат да присъстват на литургия в енорийския храм. Следва посещение на дългата 262 метра пещера Проходна и природния феномен “Очите на Бога”, както и посещение на скалния манастир “Света Марина”.

Четвъртото пътуване е тридневно (19-21 юли) с маршрут Враца-Черепишки манастир-Ритлите. Сутринта туристите и участниците в поклонническия поход ще бъдат заедно на св. Литургия в митрополитския храм във Враца. След това отпътуват за скалния манастир “Свети Йоан Рилски”, където могат да разгледат пещерата с извора и скалните стенописи. На следващия ден щъ бъдат заедно на св. литургия за деня на св. пророк Илия в храма “Свети Йоан Рилски” в село Паволче и ще посетят Околчица, и лобното място на Христо Ботев. На третия ден заедно с участниците в поклонническия поход ще присъстват на Литургия в Черепишкия манастир.

Следващото пътуване, свързано с похода „Светия път“ е двудневно (24-25 юли 2019 г.) с маршрут: София-Курилски манастир-Германски манастир “Свети Йоан Рилски”. Програмата на пътуването е богата и интересна, отново с възможност за участие в богослужение, посещения на Курилския манастир, Обрадовския и Кремиковския манастири, както и литийно шествие до Ротондата в столицата, където също известно време са се съхранявали мощите на светеца. На втория ден е предвидено посещение на манастира в Герман и поклоннически поход до Бояна.

В края на юли е поредното пътуване, свързано със „Светия път“ – до Великата Рилска пустиня: Самоков, Храмът “Свети Йоан Рилски” в Паничище, Рилските езера, метоха “Орлица” и Рилски манастир – четиридневна програма (28-31 юли) с цена 185 лева. Включва посещения на манастири и природни феномени, в т.ч. единствения гейзер в Европа с температура над 103 градуса в Сапарева баня, посещение на двореца “Царска Бистрица”, използван от цар Фердинанд за ловна хижа и др.

Новата рубрика на агенция „Евротурс“ стартира заедно със специално карта на пътуванията, свързани с поклонническия поход „Светият път“.

Тя съдържа 15 маршрута, свързани с посещение на светите места. При всяко посещение, туристите ще получат печат за конкретното пътуване. При осъществени минимум три пътувания, клиентите на “Евротурс” получават 3%-тна отстъпка за всяка екскурзия на фирмата през цялата 2019 година. При осъществени пет пътувания от рубриката и съответно получени пет печата, туристите получават 5%-тна отстъпка за всички други екскурзии за цялата година. Това дава възможност и за участие в тегленето на голямата награда – екскурзията Будапеща-Естергом- Братислава, като щастливецът ще бъде избран на 15 август.

Картата може да бъде закупена в офиса на агенция „Евротурс“ (Велико Търново, на ул. „Тодор Балина“ 11) и в Православния център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ) на цена 1 лв. Желаещите да участват в съпътстващите пътувания на поклонническия поход могат да се запишат в офиса на туристическа фирма „Евротурс“.

На 22 февруари 2019 г. в София беше учреден Национален инициативен комитет за провеждането на похода, с председател проф. д-р Пламен Павлов. Сред учредителите на комитета е и фондация „Дякония и мисия“ в лицето на изпълнителния й директор – д-р Стефка Кънчева.

 

СПОДЕЛИ