Пътувания

До гроба на св. Методий

Братилслава – Микулчице – Велехрад
Тридневна самолетна екскурзия до столицата на Словакия – Братислава и до гроба на св. Методий в предполагаемите два града в днешна Чехия или някогашна Великоморавия – Микулчице и Велехрад (5-7 август 2020 г.)

Два дни в красивия Северозапад

Два дни в красивия Северозапад: Враца, Чипровски манастир „Св. Йоан Рилски“, Чипровци, Берковица, Врачешки манастир (25-26 април 2020 г.)

В планината на войводите

Нови дати за двудневното пътуване „В планината на войводите“ – 18 и 19 юли 2020 г. Ще посетим Чинтуловския манастир „Св. прор. Илия“ и ще се насладим на красотата и автентичния дух, запазен в Жеравна и Котел.

До Петропавловския манастир, Арбанаси и Лясковец на Петровден

На празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел Ви каним на пътуване до Петропавловския манастир с участие на св. Литургия за храмовия празник, посещение на манастира „Св. Успение Богородично“ в Арбанаси с чудотворната икона на св. Богородица и посещение на единственият по рода си музей, посветен на градинарството и зеленчукопроизводството, който се намира в гр. Лясковец.

Поклонническият поход „Светият път“ започва на 1 юли 2020 г.

Поклонническият поход „Светият път“, посветен на пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир през 1469 г. ще започне на 1 юли 2020 г. от Велико Търново. Походът се организира от КПТТС,,Трапезица- 1909″ и ТД,,Академик – ВТУ”, а ръководител на станалото вече традиционно събитие ще е Паскал Пиперков.

Една година програма „Пътувания“

Стара Загора, Калоферските манастири, Солун, манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти, Северозападна България и Черноморското крайбрежие с Поморийския манастир, старинните църкви на Несебър, Созопол и мощите на св. Йоан Кръстител, бяха са само част от маршрутите, които начертахме и изминахме на картата заедно. Благодарим ви, че ни се доверихте и пътувахте с нас!
До нови срещи!

Първа пролет в Троянския Балкан и Новоселския манастир „Св. Троица“

Пътуване в села, запазили духа и архитектурата на Възраждането, оазис за любителите на тишината и спокойствието – архитектурен резерват Старо Стефаново, с. Гумощник, с. Скандалото и гр. Априлци. Посещение на Новоселския девически манастир „Св. Троица“, свързан с подвига на светите новоселски мъченици, канонизирани с решение на Св. Синод на Българската православна църква от 3 април 2011 г.

Безплатни места за поклонническо пътуване за студенти на Православния богословски факултет

Фондация „Дякония и мисия“ осигурява пет безплатни места за тридневното поклонническо пътуване „Археология и християнство по южното Черноморие“ (13-15 септември 2019 г.) за студенти от бакалавърските и магистърските програми на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Пътешествие на духовната радост – или какво е да си домакин?

Дългоочакваният ден дойде и радостта от предстоящата среща започна да се усеща още с първите лъчи на слънцето. Нямах търпение да посрещна поклонниците, за да им покажа и разкажа историята на родния ми град, да ги поканя в храма, да ги отведа до манастирите. За мен всичко това беше вълнуващо и важно, защото се сбъдваше една ,,наша мечта”. Утринното слънце ми се усмихва през храмовите прозорци, осветлявайки стенописите, от които струи красота и изпълва сърцето ми със светлина. Усмихвам се и благодаря!