Пътувания

Поклонническият поход „Светият път“ започва на 1 юли 2020 г.

Поклонническият поход „Светият път“, посветен на пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир през 1469 г. ще започне на 1 юли 2020 г. от Велико Търново. Походът се организира от КПТТС,,Трапезица- 1909″ и ТД,,Академик – ВТУ”, а ръководител на станалото вече традиционно събитие ще е Паскал Пиперков.

Една година програма „Пътувания“

Стара Загора, Калоферските манастири, Солун, манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти, Северозападна България и Черноморското крайбрежие с Поморийския манастир, старинните църкви на Несебър, Созопол и мощите на св. Йоан Кръстител, бяха са само част от маршрутите, които начертахме и изминахме на картата заедно. Благодарим ви, че ни се доверихте и пътувахте с нас!
До нови срещи!

Петдесетница и пет манастира

Тридневно поклонническо пътуване в Северозападна България за празника Петдесетница: Струпецки манастир – Враца – Клисурски манастир – Берковица – Лопушански манастир – Черепишки манастир – Осеновлашки манастир („Седемте престола“) – 5-7 юни 2020 г.

Два дни в красивия Северозапад

Два дни в красивия Северозапад: Враца, Чипровски манастир „Св. Йоан Рилски“, Чипровци, Берковица, Врачешки манастир (25-26 април 2020 г.)

Поклонническо пътуване до Солун и Суроти

Поклонническо пътуване до Солун и Суроти с поклонение на мощите на св. Паисий Светогорец, св. Арсений Кападокийски и св. Димитрий Солунски (29-31 май 2020 г.). Велико търново – Обрадовски манастир „Св. Мина“ – Самоков и Самоковския манастир – Цари мали град – Мелник – Суроти-Солун-Руенски манастир

Старосел и Хисаря: от „Четиньова могила“ до храма „Св. Пантелеймон“

Старосел и Хисаря: от „Четиньова могила“ до храма „Св. Пантелеймон“ (4 април 2020 г.). Еднодневно пътуване до тракийския култов комплекс Старосел и гр. Хисаря, запазил следите на народи и цивилизации от няколко хилядолетия. В града се намира и храма „Св. Пантелеймон“, с чешма с лековита вода в двора.

Първа пролет в Троянския Балкан и Новоселския манастир „Св. Троица“

Пътуване в села, запазили духа и архитектурата на Възраждането, оазис за любителите на тишината и спокойствието – архитектурен резерват Старо Стефаново, с. Гумощник, с. Скандалото и гр. Априлци. Посещение на Новоселския девически манастир „Св. Троица“, свързан с подвига на светите новоселски мъченици, канонизирани с решение на Св. Синод на Българската православна църква от 3 април 2011 г.

Плевен – градът на музеите

През Новата 2020 г. поставяме началото на поредица образователни пътувания, свързани с историята, културно-историческото и Православното наследство на България. Пътуванията са насочени предимно към млади хора и студенти, но и към всеки, желаещ да научи повече и да посети знакови места свързани с историята и духовната ни култура. Първото пътуване от поредицата е до Плевен – „градът на музеите“!