​Радвай се!

„Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност:

Синът Божи, Син на Дева става, и Гавриил благодатта благовества, 

затова и ние с него викаме на Богородица:

Радвай се благодатна, Господ е с тебе!“

Дом

Благовещение е празникът на благата вест, оповестила „начало на нашето спасение“ както се пее в тропара на празника. Празнуваме срещата на архангел Гавриил със светата Дева, срещата на небесното със земното! Благовещение е празникът на жената и майката в православната Църква. Това беше и поводът да посетим двете социални институции, с които най-активно сътрудничим – Защитено жилище за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец и Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново – 

 

да благовестим и да дарим усмивка, особено на възрастните хора в ДСХ „Венета Ботева“, които вече две години са в изолация поради епидемичната обстановка.

Подготовката за посещенията също беше свързана с радост и взаимност. Нашият координатор Диана Николова нарисува благотворителна картичка за празника, и всички жени в двете институции получиха отпечатък на картичката с празничен поздрав и цвете.

С голяма радост и усърдие в подготовката за поздрава се включиха и малките доброволци от клуб „СъединенИ“ при ОУ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, с ръководител Анна Илиева. С ангелски поздрав и послание за радост се включиха малки и големи доброволци на „Ангелофания от хартия“ – проект на Ани Вълева и енорията на храм „Св. цар Бори-Михаил Покръстител“ в гр. Сливен, които неотменно подкрепят начинанията на фондацията и показват, че за доброто разстоянията не са от значение! Петдесет картички с послания предадохме на потребителите на двете институции.

Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец посетихме на 24 март 2022 г., в навечерието на празника, а срещата ни в ДСХ „Венета Ботева“, макар и на оградата, беше в празничния 25 март 2022 г.

Гледаме напред с надежда, и се надяваме, че след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ще можем да работим активно. Надяваме се, че в радост и мир ще посрещнем и Празника на празниците – Пасха! Вече се подготвяме и имаме нужда от помощници! Ако имате възможност да отделите време, можете да се включите в доброволческите работилници, в които ще изработим картички за Пасха (повече ТУК).

СНИМКИ

 

Автор: фондация „Дякония и мисия“

 

СПОДЕЛИ