Свищов: храм „Св. Троица“, два манастира и римския град Нове

(25 май 2020 г.)

Снимка: guide-Bulgaria.com

Отпътуване от Велико Търново – 7 ч. Посещение на Римския легионен лагер и ранновизантийски град Нове. Освен спомена за легионерите, Нове пази и епископски комплекс, състоящ се от голяма и малка базилика, резиденция на епископа с баня и приют за бедни и поклонници. Западно от входа на базиликата е разкрит много богат като архитектурна изразна форма баптистерий, свързан с покръстването на готите на Теодорих Велики, чиято столица е бил Нове в края на V в.

Отпътуване за Свищов, посещение на църквата „Св. Троица“ – един от шедьоврите на майстор Колю Фичето, осветен през 1867 г. Храмът е известен с въртящите се колони на входа. Шестте църковни камбани са дар от руския император Александър ІІ. Камбанарията е построена от уста Генчо Кънев (1883-1886). Посещение на манастира „Св. апостоли Петър и Павел“, който се намира в сърцето на града. В манастира е гробът на св. мъченик Дамаскин Габровски, загинал мъченически за вярата през 1771 г.

Посещение на паметника на дарителите пред Факултетския корпус на Стопанска академия. Паметникът е дело на скулптура Георги Чапкънов и архитект Станислав Константинов. Свободно време в Свищов.

Отпътуване за манастира „Покров Богородичен“ край с. Царевец, посещаван от поклонници от цял свят заради чудотворната икона на св. Богородица. След молитви пред тази икона са се родили много дълго чакани деца, мнозина се получили изцеление от тежки болести според вярата си.

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Снимка: фондация „Дякония и мисия“

Цена 21 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване. Цената не включва: входни такси за музейните обекти, разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Срок за записване: 16 май 2020.

Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 18 май 2020 г.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни.

Входни такси за музейните обекти: входни такси за Римския легионен лагер и ранновизантийски град Нове: Вход възрастни – 4.00 лв., деца, студенти и пенсионери – 2.00 лв.

Организаторите си запазват правото на промяна при необходимост на часовете на отпътуване или промени в реда на програмата, промени на цените в случай на независещи от тях причини.