СОФИЯ И СОФИЙСКИЯТ ЧУДОТВОРЕЦ СВ. СЕРАФИМ

Руската църква „Св. Николай“ – базиликата „Св. София“ – патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски“

18.09.2021

Отпътуване от Велико Търново за София. Посещение на руската църква „Св. Николай”, в чиято крипта е гробът на св. Серафим Софийски Чудотворец.

Свети Серафим Софийски и Богучарски Чудотворец, „дядото на цяла България“, „надеждата на вярващите“ е роден през 1881 г. в Рязан (Русия). През 1921 г. е назначен за настоятел на руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София и така свързва живота си завинаги с България. Умира през 1950 г. и е погребан в криптата на Руската църква. 

„Ако имам дръзновение пред Господа, няма да ви оставя. А вие ми пишете писма“ казва св. владика Серафим приживе и така се поставя началото на традицията хората да оставят писмо с молбата си в кутия до гроба. Потокът от хора, търсещи неговата помощ, не спира както и хилядите чудеса, далеч преди канонизацията му през 2016 г. Много студенти идват при гроба на владиката за застъпничество преди тежки изпити, стотици са изцеленията, родените деца, разрешените тежки житейски проблеми след молитва при гроба на св. Владика Серафим.
Посещение на базиликата „Св. София”. Църквата е построена вероятно в началото на VI в. върху останките от раннохристиянски гробници от II-IVв. и руините на две по-ранни църкви от IV-Vв. Там вероятно са били някои от заседанията на Сердикийския събор (334-344 г.), в който е участвал и св. Атанасий Велики. След османското нашествие базиликата е превърната в джамия — издигнати са минарета и са унищожени уникалните стенописи. Под настоящата базилика „Света София” са експонирани гробни съоръжения от източния некропол на античния град Сердика и останките от три по-ранни църкви.
Посещение на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски” – един от символите на българската столица. В криптата се намира Музей да християнско изкуство.

Връщане във Велико Търново.

Цена: 37 лв.

Пътуването се организира от ТА „Евротурс-ВТ“ и е част от програмата „Чудесата на светците и манастирите в България“.

Заплащане на таксите за пътуване: в офиса на ТА „Евротурс-ВТ“ – ул. Тодор Балина №11. Възможно е плащане и по банков път.

Записване: чрез формуляра по-долу или на място в офиса на ТА „Евротурс-ВТ“.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • транспорт;
  • екскурзоводско обслужване;
  • медицинска застраховка;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: Входни такси на посещаваните обекти.

 

Формуляр за онлайн записване

СПОДЕЛИ