Сред багрите на есента

​Пътуване с потребителите от Комплекса за социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец и възрастните хора от ДСХ „Венета Ботева“ във Велико Търново

В първата половина на октомври, в най-красивите и топли дни на есента, се отправихме на път.

На 6 октомври 2022 г. с потребителите от Комплекса за социални услуги за лица с умствена изостаналост в гр. Дебелец посетихме гр. Пловдив. Старият град и храмът „Св. Константин и Елена“, свързан и с мъченическия подвиг на филипополските мъченици бяха в програмата на пътуването ни.

Хората с умствена изостаналост се запознаха с емблематичните обекти на Стария Пловдив, научиха за историята на храма, посветен на светите равноапостолни Константин и Елена. В двора на храма получиха подарък – сребърно нагръдно кръстче.

На 12 октомври 2022 г. с възрастни хора от ДСХ „Венета Ботева“, заедно с Адреяна Дойкин  – доброволец и иконограф, се отправихме към Етрополския манастир „Св. Троица“. Запознахме се с богатата история на обителта, с процеса по реставрацията и стенописването на храма. След обедната почивка в гр. Етрополе се отправихме към Тетевен. Следобедът ни беше посветен на манастира „Св. Илия“ в планинското градче.

​Хората с умствена изостаналост и възрастните от ДСХ „Венета Ботева“ пътуват безплатно. Средствата за поклонническите пътувания се осигуряват частично по проект към Brot für die Welt и дарения. Благодарим на всички, които подкрепят дейността ни!

Автор: фондация „Дякония и мисия“

СПОДЕЛИ