Стара Загора: пътуване в историята

(14 март 2020 г.)

Отпътуване от Велико Търново (7 ч.). Посещение на храм „Св. Паисий Хилендарски“ – единственият храм в България, носещ името на преподобни Паисий Хилендарски. В храма се пази и 160-годишна икона на „Всички светии“, почитана като чудотворна. През последната година към храма работи и социална кухня.

Посещение на храма „Св. Теодор Тирон“ в парк Аязмото и гроба на митрополит Методий (Кусев).

По предание на това място приема кръщение св. цар Борис-Михаил и по-късно през Средновековието съществува голям манастир, посветен на св. Теодор Тирон. Основният камък на сегашния храм е положен на 2 май 1895 – денят, в който се чества паметта на св. цар Борис-Михаил – от старозагорския митрополит Методий (Кусев). С решение на Св. Синод вторият престол на храма е посветен на царя-покръстител. През 1944 г. руските художници Николай Ростовцев и Владимир Егер изписват храма в уникален стил, наподобяващ мозайка, който може да се види единствено на това място в България. Стенописите в „Св. Теодор Тирон“ са само с български светци. Храмът е записан в книгата на ЮНЕСКО като уникален, поради факта, че на южната стена са изографисани две българки и петима българи, облечени в носии от ХVIII.

Посещение на храма „Св. Троица“ и костницата. Храмът е издигнат през 1863 г. На 19 юли 1877 г. при отстъплението на руските войски от града по време на Руско-турската освободителна война, храмът е разрушен и изгорен до основи, а в двора и са изклани повече от 2500 православни християни, потърсили там убежище, а общо 14 500 са загиналите при старозагорското клане.

Посещение на единствения по рода си в България Музей на религиите – уникално култово място, на което на което в продължение на хиляди години са се почитали различни божества, а храмовете, посветени на тях са се надстроявели един над друг – останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х – ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ – ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х – ХІІІ в.) и мюсюлмански храм – „Ески джамия“ (ХV – ХХ в.).

Свободно време в Стара Загора. Отпътуване за Велико Търново.

Храм „Св. Теодор Тирон“ в парк Аязмото. Снимка: www.svetimesta.com

Цена: 25 лв.

Цената включва: лицензиран транспорт, застраховки, екскурзоводско обслужване. Цената не включва: входни такси за Архитектурен комплекс Музей на религиите (възрастни – 3 лв., ученици и студенти – 1 лв.), разходи от личен характер.

Пътуването се организира от фондация „Дякония и мисия“ и туристическа агенция „Меджик трип“.

Местата в автобуса се разпределят по реда на записването. Възможно е плащане и по банков път.

При желаещи от други населени места е възможно организиране на транспорт срещу доплащане по уговорка.

Записване:

  • Православен център „Проф. Тотю Коев“ (11 блок на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).
  • офис на агенция „Меджик трип“ (Велико Търново, ул. Краков №13-Б).

За повече информация: 0886 53 17 53, 0886 490003 и електронна поща: diakonia_mission@abv.bg. Повече за нашите пътувания можете да научите от сайта ни: www.diakoniamission.org.

Краен срок за записване: 6 март 2020 г. Пътуването се потвърждава 7 дни преди датата на пътуване: 7 март 2020 г.